130108

Radiobranschen storsatsar på nytt mätsystem för radiolyssnandet

Nu går radiobranschen över till att använda det elektroniska mätsystemet PPM för att mäta radiolyssnandet för rikskanaler och de nationella radionätverken. PPM är ett av världens mest avancerade mätsystem och mäter det faktiska lyssnarbeteendet på minutnivå.

För de kommersiella radiobolagen SBS och MTG betyder det bland annat att man kan leverera dagsfärska lyssnarsiffror till sina kunder och för Sveriges Radio framförallt att kunskapen om lyssnarbeteenden kan användas för att utveckla programmen. 
– PPM handlar för vår del inte om att maximera publiken vid varje givet tillfälle utan om att med varsam hand utveckla våra i mångt och mycket redan framgångsrika program, säger Sveriges Radios vd Cilla Benkö.

Tendenserna visar att räckviddssifforna för samtliga radiokanaler ökar när man mäter med PPM, vilket både Norge och Danmark fått erfara.
– Testmätningarna visar att fler lyssnar på radio än vad vi tidigare trott, vilket stärker radions betydelse i folks liv och för den svenska demokratin, säger Cilla Benkö.

Med PPM-systemet registreras radiolyssnandet på minutnivå, precis som vid de tv-mätningar som görs. 
– PPM ger oss möjlighet att leverera dagsfärska lyssnarsiffror till våra kunder. Radiosiffrorna blir också helt jämförbara med tv-branschens vilket underlättar för annonsörerna, säger Staffan Rosell, vd för SBS Radio.
– Nu kan vi sälja ratings med leveransgaranti till våra reklamköpare, vilket är fantastiskt, säger Christer Modig, vd för MTG Radio. Systemet skapar också nya möjligheter att arbeta med detaljerad programanalys för att bättre anpassa utbudet efter lyssnarnas beteende och önskemål.

PPM står för Portable People Meter och är ett av världens mest avancerade mätsystem. PPM används redan i bland annat USA, Kanada, Belgien, Danmark och Norge och bygger på att en panel bär unika mätare som registrerar de radiokanaler de lyssnar på. I Sverige ingår drygt 1 000 personer i panelen.

PPM-siffor ges ut kontinuerligt och finns tillgängliga hos TNS Sifo från 14 januari.
www.tns-sifo.se/

För mer information, vänligen kontakta:

Eva Sahlin, vik presschef
eva.sahlin@sverigesradio.se  
070-684 18 52