Karlskrona

Över 120 anmälda brott på tre år på Rosenbom

1:37 min

På de snart tre år som Hotell Rosenbom funnits har över 120 brott anmälts från stödboendet. Anmälningarna har handlat om allt från knivöverfall till skadegörelse, men polisen ser siffran som rent av något positivt.

Under de snart tre åren som stödboendet vid Karlskronas västra infart funnits har över 110 personer bott allt från några dagar till över ett år på det gamla motellet.

Bitvis har det varit stökigt på och omkring boendet och i snitt har det lämnats in tre anmälningar i månaden om allt från knivöverfall till skadegörelse.

Anmälningarna är något bra
Men Anders Wiklander som är närpolischef tycker att antalet anmälningar inte är något negativt, snarare tvärtom.

– Det här är personer som är väldigt utsatta och får vi in anmälningar så har vi en möjlighet att hjälpa dem.

Femårigt avtal
Föreståndare Per Westerholm håller med polisen om att siffran inte är särskilt hög om man tänker på vilka problem många av de boende har med exempelvis droger och alkohol.

Boendets nuvarande hyresavtal är femårigt, vilket innebär att ett nytt avtal ska till om drygt två år. Det finns inga signaler på att det inte skulle gå att förlänga, men som Per Westerholm säger, läget räknas som ganska attraktivt.

Vill ha kvar boendet
Anders Wiklander hoppas även han på en fortsättning, för om boendet försvann, är han övertygad om att det skulle märkas.

– De här människorna försvinner ju inte, utan hamnar istället ute i olika bostadsområden där vi inte har samma uppsikt och där det inte heller finns personal som kan motivera till behandling mot missbruk.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se