Lindberghärvan: Sexbrottsutpekade förhördes aldrig av polisen

2:47 min

Nu kommer nya uppgifter om en sexköphärva, som den tidigare polischefen Göran Lindberg var inblandad i. Lindberg dömdes 2010 för grov våldtäkt och köp av sexuella tjänster, medan andra personer, som pekats ut för sexbrott, aldrig förhördes av polisen, trots att deras identiteter var kända. Det framgår av en P1-dokumentär.

"Nora" våldtogs av Lindberg var när hon var 17 år och prostituerade sig, samtidigt som hon vårdades för sitt självskadebeteende.

– Jag kom in i att jag skulle plåga mig själv så mycket som möjligt. Jag har tvingat mig själv att träffa torskar för att jag var så jävla äcklad av det, säger "Nora", som egentligen heter något annat.

När Nora var 17 år blev hon fastspänd och grovt våldtagen av en sexköpare, som senare skulle visa sig vara polischef Göran Lindberg. Redan då 2007 avslöjade hon den prostitutionshärva, som hon varit inblandad i.

Polisen fick listor med namn och nummer till sexköpare och kopplare. I hennes telefon hittades sms och telefonnummer. Där fanns bland annat Göran Lindbergs nummer.

Polisen inledde förundersökningar om köp av sexuell handling av barn, koppleri och tre fall av våldtäkt.

Av de sekretessbelagda förundersökningarna från 2007, framgår att de utpekade gärningsmännen inte ens förhördes innan åklagaren lade ner förundersökningarna samma år.

– Köp av sexuell handling av barn. Förundersökningen läggs ner. Motivering: Det går inte att bevisa vem eller vilka som har begått gärningen. Då är det slarvigt förundersökt, när det är motiveringen, att det inte går att bevisa vem eller vilka som begått handlingen. Det framgår tydligt via namn och telefonnummer, som har getts, säger "Nora".

Åklagaren Ann Alfheim vill inte ställa upp på en intervju idag. Polisens handläggare säger att de utpekade gärningsmännen inte gick att identifiera.

– I det ärendet hade vi inga riktiga namn. Vi hade förnamn eller smeknamn och kontantnummer till olika personer.

Kollade ni upp dem?

– Det går inte att få fram vilka de är, säger polisens handläggare.

Men det fanns utpekade misstänkta sexbrottslingar, som lätt hade kunnat spåras.

En av männen som inte bara var utpekad för att ha köpt sex av barn, utan dessutom för våldtäkt, hade använt sitt riktiga namn. Hans telefonnummer, som finns med i förundersökningen från 2007, använder han än idag.

– Lämna meddelande efter signalen. Tackar, säger den utpekade mannen på sitt mobilsvar.

Polisen hade till och med hans personnummer, liksom personnumret till den som pekats ut för koppleri. De gick fria utan att ha blivit förhörda, enligt de vad som framgår av de nedlagda förundersökningarna.

– Hade det inte lagts ner från början, kanske inte de andra tjejerna som blev utsatt efter mig, hade behövt gå igenom det här helvetet, säger "Nora", som egentligen heter något annat.

Mer om det här i dokumentären "Den fastspända flickan", som sänds på söndag 15.03 i P1.