Karlskrona

"Man får tycka att jag ser lite märklig ut"

23 min

Ann-Sophie Wimmerstedt från Karlskrona är i många avseenden en helt vanlig trebarnsmamma, men när den nyblivna 40-åringen var tolv år upptäckte hon det som skulle komma att forma hela hennes liv: synthmusiken.

– När jag upptäckte att det fanns en hel subkultur med speciella kläder och smink kring synthmusiken så var det som att hitta hem.

Ann-Sophie Wimmerstedt kommer från Kalmar och flyttade till Karlskrona 1996 när hon träffat sin blivande man, som så klart också är synthare. Det gemensamma intresset har till och med fått ge namn åt deras tre barn.

Barnen fick namn efter synthar
– För länge sedan läste jag i tidningen Okej att synthbandet Depeche Mode hade skaffat en jättedyr synth som heter Fairlight. Jag tyckte det var ett så fint namn, så jag bestämde redan då att om jag får en dotter så skulle hon heta det, skrattar Ann-Sophie.

Ann-Sophie och maken Ronnys barn är alla uppkallade efter synthar; Fairlight, Synthia och TeeBee.

Kallar sig Adora BatBrat
Förutom mammarollen så har hon också ett alter ego vid namn Adora BatBrat.

– Jag är en så kallad alternativmodell, man kan säga att man är en fotomodell fast man har redan en väldigt bestämd stil och får uppdrag på grund av det. Ett par gånger om året åker jag utomlands för att modella, nu senast för en stor synth- och gothbutik i Tyskland.

Visats 7 miljoner gånger på internet
Adora BatBrat har närmast kultstatus i gothkretsar, med över 40.000 följare på YouTube och mer än 7 miljoner visningar på hennes videoblogg.

– Det känns konstigt att vara känd bara för hur man ser ut, skrattar Ann-Sophie lite generat, men nu ska jag skapa en kollektion baserad på hur jag ser ut så då kan det bli lite mer värt.

Väcker uppmärksamhet
Vad säger då folk på stan när hon kommer i höga skor, rosa hår, massor av smink och huggtänder?

– Den vanligaste frågan är "hur lång tid tar det att göra dig i ordning på morgonen", och svaret är 45 minuter, fnissar Ann-Sophie.

– Jag sminkar mig så här även om jag ska vara hemma hela dagen. Det handlar inte om att provocera någon utan det är ju så här jag känner mig, men man får tycka att jag ser märklig ut, säger Ann-Sophie Wimmerstedt med ännu ett stort leende på de klarröda läpparna.

Joacim Müllo
joacim.mullo@sverigesradio.se