Båstad

Facebookgrupp vill rädda Norrvikens trädgårdar

1:12 min

På bara en vecka har över 3 000 personer gått med i Facebookgruppen "Rädda Norrvikens trädgårdar". Syftet är att skapa opinion för att rädda kvar trädgårdarna som ett kulturellt riksintresse.

– Det som är intressant med uppropet är att människor har engagerat sig och sagt att de vill lägga pengar eller ta över trädgårdarna, berättar Gunnel Carlson, trädgårdsjournalist och en av initiativtagarna bakom Facebookgruppen.

På lite mindre än en vecka har mer än 3 000 personer anslutit sig till Facebookgruppen och det är inte bara skåningar som har engagerat sig utan folk från hela landet. Syftet är i första hand att skapa opinion men i gruppen diskuteras också olika förslag på lösningar för att trädgårdarna ska kunna finnas kvar.

– Norrviken har alltid dragits med ekonomiska bekymmer. Man måste ha stöd från riksantikvarieämbetet och ett kulturskydd. Man kan inte driva en sådan trädgård privat, det är helt omöjligt, det kostar för mycket, säger Gunnel Carlson.

Vad händer om Stiftelsen går i konkurs och ingen tar över?
– Då stängs grindarna och trädgårdarna förfaller och det får inte hända. Då måste vi som skrivit på och gått med i det här uppropet tillsammans försöka hitta andra vägar, säger Gunnel Carlson.