Saab

P4 Väst avslöjar: Nevs siktar på att bygga flera tusen Saab-bilar i år

0:22 min

Redan i år siktar Nevs på att bygga runt 8 000 Saab 9-3-bilar och företaget vill starta produktionen under slutet av augusti, kan P4 Väst avslöja. Om två år ska produktionstakten vara uppe i 120 000 bilar per år, hoppas Nevs.

Saab Automobiles nya ägare Nevs har varit hemlighetsfulla kring sina planera inför framtiden, men i ett brev till leverantörer, som P4 Väst har tagit del av, utvecklar företaget tankarna.

Nevs undersöker sedan tidigare möjligheten att dra i gången produktionen igen av den nuvarande versionen av Saab 9-3 som konventionell bil, alltså driven av bensin- eller dieselmotor.

I brevet framgår det att Nevs siktar på att ha en produktionstakt på 20 000 bilar under året med start vecka 34. Det skulle innebär att linan inne i Saab-fabriken börjar rulla igen för första gången på över två år.

Företaget tror att produktionstakten ska öka och landa på 60 000 bilar under nästa år.

"Produktionstakten är beräknad att öka till 60 000 och ett fullt skift i början av 2014.", skriver Nevs.

Den siffran ska sedan fördubblas och vara 120 000 bilar under 2015 med tvåskiftsproduktion, hoppas Nevs. 

Enligt företaget ska de första modellerna bli 9-3 Cabriolet och 9-3 Sedan. 9-3X kommer att läggas till i slutet av 2013 och den elektriska versionen av 9-3:an under 2014 – om allt går som planerat.

Saabs nya ägare förhandlar nu med underleverantörerna om att de ska leverera delar. Enligt företaget har de flesta underleverantörer svarat positivt och uppgett att man klarar av att leverera till en produktionsstart i sommar.

– Vi har en god dialog med våra tänkta underleverantörer, men vi kan inte fatta beslut förrän vi vet att allt är på plats, säger Mikael Östlund, presschef för Nevs.

– Vi hoppas kunna fatta beslut i början av året, och i så fall är det tänkt produktionsstart någon gång efter sommaren, säger Mikael Östlund

Ett steg framåt togs redan i tisdags då det offentliggjordes att den kinesiska staden Qingdao ska investera minst två miljarder kronor i Nevs mot att bli delägare i företaget.