rovdjur

Oviss framtid för vargparet i Junsele

1:42 min

Miljöminister Lena Ek (C) besökte i dag Junsele för att träffa representanter från de samebyar som bedriver rennäring i området. Men det är fortfarande oklart vad som väntar för vargparet som lever i ett rennäringsområde och ställer till problem för flera samebyar.

Samebyarna är kritiska till det beslut som togs i november, att den genetiskt viktiga vargtiken inte ska flyttas fler gånger och att Naturvårdsverket också sagt nej till skyddsjakt på vargparet.

– Vi hoppas att ministern ska få så mycket information och att hon förstår våra problem, säger Jörgen Jonsson, ordförande i Svenska samernas riksförbund.

Samebyarna har lämnat in ytterligare en ansökan om skyddsjakt på vargarna i Junsele har inkommit till Naturvårdsverket.

– Målet är att vargarna måste härifrån, säger Jörgen Jonsson.

Men Miljöminister Lena Ek (C), på plats i Junsele, kan inte lova att samebyarnas önskan blir uppfylld.

– Vi måste hitta en balans mellan de intressen som finns. Det måste vara möjligt att både bedriva jordbruk och renskötsel i de här områdena, säger hon.

Betyder det att man både ska kunna ha varg och renar inom samma område?

– I Sverige ska vi ha våra rovdjur och de ska ha en gynnsam bevarandestatus. Det innebär att vi måste fatta flera svåra beslut och göra avväganden. Vi från regeringen måste därför åka ut till de ställen där det finns konflikter och problem, för att lyssna på de argument som finns. Det är därför jag är här i dag, jag är här för att lyssna, säger Lena Ek.

Men hon förstår att vargarna ställer till problem.

– Vi har haft en bra diskussion. Jag förstår att det inte är lätt för dem. Det är en jobbig och svår situation. Vi har tittat på förebyggande åtgärder, ersättningsnivåer och vinterutfodringar, säger Lena Ek.

Naturvårdverket är den myndighet som fattar beslut om vargparet. Generaldirektör Maria Ågren håller med om att situationen är problematisk, men kunde inte ge besked om mötet i dag förändrar något kring vargarna i Junsele.

– Det vet vi inte. Rovdjursfrågan är en komplex frågeställning. Vi måste jobba brett från alla håll för att lyckas nå framgång, säger Maria Ågren.