södra Dalarna

Slut på MC-uppkörning

1:20 min

Den uppkörningsplats för motorcykel som finns i Avesta kommer att stängas ner. Det har Trafikverket bestämt. Det innebär att det inte längre går att ta motorcykelkörkort i hela sydöstra Dalarna.

– Det kommer att bli ännu krångligare att ta ett mc-körkort än vad det redan är idag. Och det kommer att bli dyrare. Och risken är att den enda trafikskolan som finns kvar lägger ner. Det är jättetråkigt, säger Maria Nordqvist i föreningen Sveriges Motorcyklister.

För att ta motorcykelkörkort måste man först göra ett manöverprov på en stor asfaltsyta. I Dalarna finns sådana här uppkörningsplatser i Malung, Ludvika och Mora. Och så den i Avesta som nu ska läggas ner.

Trafikverket säger att anledningen till att de nu tar bort uppkörningsplatsen i Avesta är dels att intresset för att ta motorcykelkörkort har minskat de senaste åren, dels att uppkörningsplatsen enligt dem inte håller måttet. Där finns nämligen ingen toalett och inget vindskydd där elever och förarprövare kan stå om det regnar.

I stället planerar Trafikverket att öppna en ny uppkörningsplats i Falun. Så de som bor i Avesta eller Hedemora får troligen åka dit för att övningsköra och köra upp.

Men att ta mc-körkort är ju något frivilligt, kan man inte åka lite då?

– Alla körkort är ju frivilliga. Det är ingen som tvingar någon att ta körkort, men när vi tittar på statistiken över dem som dör så ser vi att de som inte har körkort utgör en mycket större risk, säger Maria Nordqvist.

– Det är 25 procent av dem som dör på motorcykel som inte har motorcykelkörkort. Därför är det ju viktigt att det finns en realistisk möjlighet att ta körkort i närheten av där man bor, säger Maria Nordqvist.

Kerstin Edquist
kerstin.edquist@sverigesradio.se