Advokat fick inte hela bilden av Lindberghärvan

2:49 min

Målsägarbiträdet till den då 17-åriga flicka som utsattes för en grov våldtäkt av dåvarande polischef Göran Lindberg 2007 fick aldrig reda på att det fanns andra utpekade gärningsmän i sexköpshärvan. Som Ekot berättat tidigare lades förundersökningar om sexbrott ner, trots att utpekade sexbrottslingar inte hade förhörts. Och det här kom som en nyhet för flickans målsägarbiträde Berenike Alfvén.

– Det känner inte jag till alls, säger Berenike Alfvén.

Men vad tycker du om det då? Borde du ha fått veta det?

– Det kan man väl tycka, att jag borde ha varit målsägarbiträde i det här målet också. För här fanns inget målsägarbiträde och det är konstigt.

I nedläggningsbeslutet är motiveringen att det inte går att bevisa vem eller vilka som begått gärningarna. Men polisen hade identifierat gärningsmän. Däremot var de inte förhörda.

– Det låter väldigt väldigt konstigt, säger Berenike Alfvén.

Nora vårdades för sitt självskadebeteende när hon vintern 2007 började prostituera sig tillsammans med en annan flicka.

– Jag skulle plåga mig själv så mycket som möjligt, så att jag har tvingat mig själv till att träffa torskar, säger hon.

En natt blev hon fastspänd av en av sexköparna. När hon var fastspänd blev hon grovt våldtagen flera gånger.

– Efter kanske en-två timmar så skjutsade han mig tillbaka. Det var på vintern det här, så jag stoppade in snö innanför byxorna och spydde.

Först tre år senare greps våldtäktsmannen som visade sig vara Göran Lindberg, en av landets tidigare högsta polischefer.

Men redan 2007, när Nora hamnat på sjukhus efter våldtäkten, gav hon omfattande information till polisen om våldtäkten och den prostitutionshärva hon varit involverad i. Hon lämnade namn och nummer till inblandade sexbrottslingar. Och det inleddes förundersökningar mot en rad personer om köp av sexuell handling av barn, koppleri och tre fall av våldtäkt.

Men förundersökningarna lades ner samma år, utan att någon av de utpekade gärningsmännen hade förhörts. Trots att åtminstone två av dem var identifierade. Åklagare Ann Alfheim, vill inte svara på varför hon lade ner förundersökningarna.

– Nej, det kan jag inte delta i, jag är ledsen du, tyvärr, hejdå, säger hon i telefon.

2010 dömdes Göran Lindberg till sex års fängelse för olika sexbrott mot flera flickor och unga kvinnor. Våldtäkten av Nora var det grövsta brottet.

– Hade det inte lagts ner från början, kanske inte de andra tjejerna som blev utsatta efter mig, hade behövt gå igenom det här helvetet, säger Nora, som egentligen heter något annat.

Mer om det här i dokumentären "Den fastspända flickan", som sänds på söndag 15.03 i P1.