Lööf om uttalandet 2006: "Jag var väldigt ung"

2:05 min

Centerledaren Annie Lööf säger nu att hennes olika uttalanden gällande månggifte beror på att hon var ung och representerade ungdomsförbundet när hon sa att hon var för den idén 2006. Partiledaren är nu åter i Sverige efter att ha avbrutit sin semester för att ta itu med krisen inom partiet.

Den högröstade debatten inom Centern uppkom efter förslaget om ett nytt idéprogram för partiet. Månggifte, plattare skatt, fri invandring och slopad skolplikt är några av förslagen som stött på kritik.

Efter stor turbulens inom partiet tog Annie Lööf i går avstånd från idén om att tillåta månggifte och hon sa också att hon aldrig själv varit för månggifte, men det stämmer inte. I en intervju i P4 Jönköping 2006 säger hon, då som vice ordförande i Centerpartiets ungdomsförbund, att den enskilda människan själv ska få bestämma hur många man gifter sig med.

– I grund och botten handlar det om att staten inte ska bry sig om med vem man gifter sig, och med hur många. Den enskilda människan ska själv få bestämma hur hon ska leva, sa Annie Lööf, då Johansson.

I dag säger Annie Lööf i en intervju i P4 Extra att hon var väldigt ung när hon uttalade sig om månggifte 2006.

– Jag var väldigt ung i den debatten, jag var ute där som ledare för ungdomsförbundet och försvarade det majoritetsbeslut som fattades där, och jag har tagit avstånd från det många gånger efter det. Min personliga åsikt kvarstår: Jag är inte för månggifte och kommer inte att vara det i framtiden heller.

Är det ofta så att du tvingas driva frågor som du egentligen inte tycker om?

– Nej, absolut inte. Som ledare för både ungdomsförbund och ett parti sympatiserar man både med grundvärderingar och politiken. Sedan kommer man till vissa frågor där man inte håller med, och där är det en uppgift för en ledare att stå bakom de majoritetsbeslut som fattas av medlemmarna.

Annie Lööf säger i dag även nej till att slopa skolplikten.

– Jag tycker att vi bör behålla den skolplikt vi har, men jag är beredd att lyssna in på vad medlemmarna tycker.

Ekot i samarbete med P4 Extra