BJURHOLM

Sveriges nordligaste lantrashöna hittad i Bjurholm

1:42 min

Sverige har fått en ny lantrashöna och den har hittats i Bjurholm. Det här är Sveriges hittills nordligaste lantrashöna och den har nu fått namnet Bjurholmshönan. Hönorna hittades hos en äldre dam i trakten och har gått på samma gård i över 120 år.

– En välbevarad skatt, säger Jonas Nordlund på Backfors gård som av en slump hittade hönorna hos damen och som nu engagerar sig för att bevara dem.

– Det är en gammal tant här som har haft de här hönsen sedan hennes farfar tog hand om en flock höns på slutet av 1800-talet. Då har de gått på den gården sedan dess, utan någon inblandning av andra höns, säger Jonas Nordlund.

Nu har Jonas Nordlund en egen flock av hönorna som alltså gått på samma gård i Bjurholm i över 120 år. Vita, svarta, gråa och bruna och som en rest från Västerbottens gamla jordbruksamhälle, innan man började importera värphöns och korsa fram mer produktiva hönor.

Fyndet i Bjurholm är unikt. Sedan tidigare finns bara tio kända lanthönsraser i Sverige, som Gammalsvensk dvärghöna och Hedemorahöna. Bjurholmshönan är också den allra nordligaste lantrashöna som hittats, femtio mil norr om Hedemorahönan i Dalarna.

Det här är stort säger Jan-Olof Mathiasson på Svenska Lanthönsklubben.
– Det är unikt, och det är väldigt roligt att det är den som är allra längst upp i landet. Det är den allra nordligaste höna vi har hittat hittills, jag tycker det är väldigt roligt, säger Jan-Olof Mathiasson.

På Backfors gård i Bjurholm har nu Jonas Nordlund fått ansvaret för genbanken för Bjurholmshönan och många intresserade har hört av sig.
– Det har ringt ganska många. Vi kommer att placera dom hos personer som vi verkligen litar på att de inte blandar dom med andra djur, säger Jonas Nordlund.