Tonårsflickor prostituerade sig på elevhem

3:15 min

Tonårsflickor som skulle vårdas, prostituerade sig när de bodde på ett elevhem, utan att personalen agerade. Det här framgår av en ny dokumentär om den sexköphärva, som den tidigare polischefen Göran Lindberg var inblandad i.

– Här ser man hur det ligger mitt ute i skogen, säger "Nora".

Hur känns det att komma tillbaka hit?

– Det knyter sig i magen, säger hon.

Roslagens elevhem i Täby är ett HVB-hem, ett hem för vård och boende för barn mellan 12 och 17 år. Det var där "Nora" och en annan flicka började prostituera sig.

– Det var där det började. Jag hade inte gjort det innan, alltså prostituerat mig. Och jag skulle ju aldrig i min vildaste fantasi prostituera mig innan jag blev placerad, säger" Nora", som vi kallar henne.

"Nora" var tvångsomhändertagen för sitt självskadebeteende och prostitutionen blev ytterligare ett sätt att skada sig själv.

– De som träffat mig har sett att jag varit en destruktiv tjej. Jag har alltid varit ärrig och ibland har jag till och med haft gips när jag träffat dem, berättar hon.

De har inte kunnat undgått att du har skurit dig själv?

– Nej, verkligen inte. De har de sett, säger "Nora".

Egentligen skulle hon få psykoterapeutisk vård och skolgång. Personalen skulle också kunna hålla henne kvar om hon försökte ta sig därifrån, står det i placeringsunderlaget.

Inget av det fungerade. Hon fick vare sig skolgång eller den terapeutiska vård hemkommunen betalade för.

Personalen reagerade inte över att hon flera gånger i veckan försvann med sexköpare, som hämtade upp flickorna på en skolgård nära elevhemmet.

– De märkte att jag försvann. Jag träffade dem både på nätterna och på dagarna. Även om jag var borta länge, frågade de inte.

Prostitutionen pågick tills hon en natt blev fastspänd och utsattes för en grov, utdragen våldtäkt av en av sexköparna, som senare skulle visa sig vara polischef Göran Lindberg.

Christine Román var vårdchef när "Nora" var där.

– Det är oerhört traumatiserade barn som kommer till oss.

Hur man det komma sig att de prostituerar sig nästan dagligen på ert behandlingshem, utan att ni gör något åt det?

– För det första så förstod man inte från början att "Nora" prostituerade sig. Om rymningarna tänkte vi att man ville fly, fly från relationer och fly från att vara här och nu, säger Christine Román.

Ni tar ändå nästan 5 000 kronor per dygn av kommunen. Vad är det ni gör och vad ska hon göra? Vad ska pengarna användas till?

– Vi har hög personaltäthet och vi erbjuder psykoterapi.

Det fick hon aldrig trots att hon ville ha det?

– Mm.

Tom Altenborn är vårdchef numera. Han är också en av ägarna till Roslagens elevhem. Han är självkritisk.

– Vi kan vara överens om att det inte borde ha förekommit. Flickorna borde inte natt efter natt ha lämnat institutionen. Det måste man vara självkritisk mot. Det ska inte hända, säger Tom Altenborn, som är vårdchef på Roslagens Elevhem.