Vårdhemspersonal trodde inte på våldtäktsoffer

2:22 min

Göran Lindbergs våldtäktsoffer blev inte trodd efter den grova våldtäkten 2007. Personal som jobbade på flickans ungdomshem sa till polisen att hon "hittade på saker". Det här framgår av en dokumentär om "Nora", som våldtogs av den förre polischefen.

Så här skrev Nora i sin dagbok efter våldtäkten:

"Den sjätte februari, några dagar efter våldtäkten 2007. Polisförhören är i stort sett avklarade, i alla fall kring händelserna. Polisen frågade liksom allt på ett sätt som fick det att kännas som om det var mitt fel. Jag spyr nu för tiden så fort jag får någon möjlighet."

Nora blev grovt våldtagen av en sexköpare som senare skulle visa sig vara polischef Göran Lindberg.

Polisen som kom till platsen några timmar efter våldtäkten följde Nora tillbaka till det vårdhem hon bodde på. Men personalen tycks inte trott på att Nora blivit våldtagen.

Så här skrev polisen i den första rapporten efter våldtäkten:

"Vid kontakt med personalen berättade personalen att Nora tidigare hittat på saker".

Göran Lindberg dömdes 2010 till sex års fängelse för flera sexbrott, våldtäkten av Nora var det allvarligaste brottet han dömdes för. Men redan 2007 lämnade Nora uppgifter till polisen om en rad utpekade sexbrottslingar som aldrig förhördes av polisen, trots att flera av dem lätt hade kunnat identifieras. I två fall fanns till och med personnummer till de utpekade personerna.

Vid tiden för våldtäkten bodde på ett vårdhemmet i Täby som tillhör Roslagens Elevhem. I hennes journaler därifrån har personalen själva skrivit om hur de efter våldtäkten försökte övertyga polisen om att Nora inte var trovärdig. Så här står det i journalen.

"Vi berättade en del om Noras tidigare rollspel och manipulation så att de kunde ha lite historik i bakhuvudet under kommande förhör."

Christine Román som var vårdchef på Roslagens Elevhem.

– Jag kan tänka mig att man har haft olika tankar. Liksom "vad är sant, vad är inte sant, vad hände med Nora". Och jag kan också tänka mig att det har funnits olika funderingar hos olika personal, som skriver journalanteckningar, säger Christine Román.

Men då får man ju bilden av att man inte riktigt litade på att det här hade hänt?

– Man kan få det intrycket från den anteckningen, men det står inte för vad enhetschefen eller större delen av personalen anser, det är en enskild person som har skrivit den där anteckningen, säger Christine Román.