Per Feltzin leder programmet

Kontakta redaktionen på: sondagsmorgon@sverigesradio.se 

Korta fakta om Feltzin

Född: 1956.
Bor: Hyresrätt på Gärdet.
Familj: Fru MariAnne, två döttrar och en hel hoper barnbarn.
Karriär: Började frilansa på Sveriges Radio 1979 med ett P2-program om japansk musik, därefter tusentals program i SR:s samtliga kanaler. Sedan mitten av 80-talet har jag recenserat operor och musikaler i Sveriges Radios Kulturnytt och var 2011 huvudproducent för den uppmärksammade P2-serien Hjärtslag. Den gick också i P1 och finns kvar att lyssna på i sina poddversioner. Dessutom har jag producerat och medverkat i Musikrevyn i P2, tidigare CD-revyn, och Kalejdoskop.


2005 fick jag Ikarospriset för de två programmen om mitt barnbarn Vilma. De hette Vilmas program – om opera och ett sjukt barnbarn. Klicka på programnamnet för att lyssna på och läsa om dem. 
Påsken 2015 sändes ytterligare program om Vilma i P1. Vad har har hänt nu tio år efter de första programmen? Vilma har fyllt 16 år: Vilmas program 2015.

Favoritresmål: Italien - minst en gång om året, det är ett måste.

Största musikupplevelse: Mest avgörande har varit när jag tidigt 70-tal såg Emerson, Lake and Palmer på TV. De spelade sin version av Mussorgskijs Tavlor på en utställning. Då förstod jag att klassisk musik och dåtidens rockmusik kunde sammanföras på ett strålande sätt. Att musik går att tolka och alltid bli tidens musik. Precis som man spelar barockmusiken annorlunda nu jämfört med tidigare. Musik lever!


I den tidiga musikens värld kommer jag aldrig att glömma första gången jag hörde Hesperion XX ledda av Jordi Savall. På CDn Llibre Vermell de Monserrat förenade de redan 1978 den klassiskt strukturerade 1400-talsmusiken med klanger från samma tids kosmopolitiska värld där kulturer, precis som nu, befruktade varandra.

 

P.S.

Den 28 maj 2015 kom ett pressmeddelande som gladde mig mycket.
/Per

Föreningen för Tidig Musik, Swedish Early Music Society, FFTM har 2015 förärat årets Mungiga —Swedish Early Music Award- till kulturjournalisten PER FELTZIN.

Motiveringen lyder: Mungigan för år 2015 har tilldelats PER FELTZIN för att han tagit över den ”Tidiga Musikens stafettpinne” från sina goda föregångare i etern, Ingemar von Heijne och Vassilis Bolonassos. Han har lyckats utveckla ett aptitretande program i Sveriges Radio, ”Söndagsmorgon i P2”. I sin ”Söndagsmorgon” speglas en bredd i musikvalet, såväl kronologiskt som geografiskt. Där finns en stor variation också vad gäller exekutörer och inspelningar från olika tider och länder. I sitt program månar han om att lyfta fram svenskt ”Tidig Musik”-utövande genom att gärna spela inhemska musiker och ensembler. Per Feltzin har härigenom en viktig roll som språkrör och banerförare för den ”tidiga musiken” - en mer än tusenårig tradition, som behöver entusiasmerande och inkännande röster för att höras i det allmänna mediebruset. 

Mungigan har sedan 2001 delats ut som en hedersutmärkelse till personer eller organisationer som verkar i föreningens anda för att föra ut den tidiga musiken och göra den känd i Sverige och även internationellt.