Värnamo

Så halverade skolan skolket

1:38 min

Sedan i höstas jobbar Finnvedsgymnasiet i Värnamo aktivt mot olovlig frånvaro. Istället för att fokusera på frånvaron så fokuserar man på närvaron.

På den kommunala Finnvedens gymnasieskola har man sen i höstas jobbat aktivt mot olovlig frånvaro, dels genom attitydförändringar och dels genom fokus på närvaron. Numera förväntar sig skolan en närvaro på minst 85 procent.

– Går man på gymnasium ska det vara samma sak som att gå till ett jobb. Det naturliga är att man är där, och det är där vi måste sätta fokus. Vi bestämde oss för att vi inte är så intresserade av frånvaro, utav av närvaro, säger Bernt Ralfnert, gymnasiechef på Finnvedens gymnasieskola.

Enligt statistik från Centrala Studiestödsnämnden, CSN, var det hälften så många gymnasieelever i Värnamo som förlorade studiemedlet på grund av skolk läsåret 2011/2012, jämfört med året innan.

Så fort en elev på Finnvedens gymnasieskola skolkar får föräldrarna ett sms om det samma dag. I skolan hålls sedan ett möte mellan rektor, kurator och eleven, där de pratar om orsaken till skolket.

Även tidigare har föräldrarna fått ett sms ifall deras barn skolkat, men då kunde det ta flera dagar innan sms:et skickades.

– Det är viktigt att det görs snabbt, samma dag. Vi har funnit att det verkligen är effektivt, säger Bernt Ralfnert.

Varför ska man försöka förhindra skolk?
Ungarna behöver vara här för att kunna lära sig ordentligt. Dessutom är det en anpassning till vad som gäller när man blir vuxen. Du och jag kan ju inte bara försvinna från jobbet hur som helst. Det börjar bli accepterat här nu, att man ska vara här 85 procent, det är det naturliga, säger Bernt Ralfnert.

– Jag tycker att det är bra för att de som skolkar blir kanske inte motiverade, men man känner ändå pressen. Säg att man kanske har många håltimmar en dag, och tänker kanske då att man lika gärna kan strunta i det och stanna hemma i stället, men då blir det väl att fler kommer till skolan, säger eleven Johanna Svensson.