Västra Götaland

Polisen ikapp IT-brottsligheten

1:36 min

Polisen har under lång tid fört en ojämn kamp mot brottsligheten på nätet. På grund av hög arbetsbelastning hos polisens IT-forensiker har material lagts på hög och utredningar bromsats upp. För första gången på många år har nu IT-forensikerna kommit ikapp.

Bara ett enda beslag av en dator eller mobiltelefon kan leda till ett omfattande och tidskrävande arbete för polisens IT-forensiker.

Det kan handla om att granska tusentals barnporrbilder,leta spår efter ekonomisk brottlighet eller att återskapa chatt och mailkonversationer.

Detta har tidgare lett till att material lagts på hög och bromsat upp hela utredningar, men för första gången på många har nu IT-forensikerna kommit ikapp.

- Resultaten är väldigt positiva. När vi gick in i detta för ett år sedan var det relativt långa väntetider men idag har vi en situation där vi inte har några väntetider över huvud taget utan kan jobba med ärenden i realtid, säger Jens Ahlstrand som är chef för IT-forensiska sektionen.

Polisens IT-forensiker har år ut och år in varit underbemannade och överhopade med utredningsmaterial.

År 2000 jobbade en polis i Skaraborg helt ensam med att gå igenom och leta bevis i beslagtagna datorer och mobiltelefoner. Sju år senare blev de tre och för ett år sedan fick de mer resurser och en ny organisation.

-Tidigare var vi en bromskloss i förundersökningskedjan och det är vi inte längre. Det är bra för alla inblandade, inte minst för den som är misstänkt för ett brott, säger Jens Ahlstrand.

Den IT-forensiska gruppen ligger numera under länskriminalens rotel för grova brott i Västra Götaland och har utredare i Borås, Göteborg, Vänersborg och Skövde. Fördelen med det är att alla IT-forensiker har tillgång till samma batteri av utbildning och utrustning.

- Dessutom har vi kraften i att vi är många. Om man blir överhopad med arbete på ett ställe så andra rycka in och vi kan fördela arbetsbördan på ett helt annat sätt än tidigare.