Tvångsomhändertagna kunde dricka och bli höga

3:11 min

Nora, som utsattes för en grov våldtäkt av dåvarande polischef Göran Lindberg, var tvångsomhändertagen på ett HVB-hem där flickorna lämnades ensamma. Trots att de skulle övervakas dygnet runt kunde de ägna sig åt att dricka alkohol, andas in giftiga gaser och prostituera sig. Vården uteblev, men vårdhemmet fakturerade 4 800 per dygn och elev.

Nora, som egentligen heter något annat, var tvångsomhändertagen på Roslagens elevhem i Täby när hon 2007 blev grovt våldtagen av sexköparen och polischefen Göran Lindberg.

Flickorna som då bodde på vårdhemmet var mellan 12 och 17 år. De skulle övervakas av personal hela tiden.

Men på en film som Nora spelat in på Roslagens elevhem sitter hon och de andra tjejerna och dricker öl och "boffar" som det kallas.

– Hej och välkomna till knarkarskolan, i dag ska vi prata om hur det är att vara hög, säger en av de tvångsomhändertagna in i kameran.

De sprayar giftig gas i en påse och andas in. De blir mer och mer påverkade under filmens gång. Ingenstans syns personalen till.

– Jag hade aldrig boffat innan, berättar Nora medan hon visar filmen.

Det skulle alltid finnas minst två anställda på plats vid vårdhemmet, berättar den ansvarige för vården vid Roslagens elevhem, Christine Román.

– Man var fyra personal på dagtid och två på kvällar, nätter och helger, säger hon.

Men här finns en ganska lång film och det syns aldrig någon personal, borde de inte ha reagerat?

– De skulle absolut ha reagerat. Det ska alltid finnas personal i huset, så jag kan inte svara på det, säger Christine Román.

Nora skulle få skolgång och individuell psykoterapi på Roslagens elevhem. För det fick hemkommunen betala 4800 kronor per dygn.

Men hennes journaler visar att vare sig skolan eller vården blev av på vårdhemmet - trots att hon flera gånger begärde att få den terapeutiska vården.

– Ofta tar det tid innan det kommer igång, det vanliga är att ungdomen inte är motiverad till det.

Men här var hon motiverad och bad om det, ändå kom det inte igång?

– Man får komma ihåg att Nora kom i mitten av oktober och var här i drygt fyra månader. Under den tiden är det jul och nyår – att hitta en terapeut och det tar lite tid, säger Christine Román.