Polisen: "Savile en av de värsta sexförbrytarna"

2:01 min

Den före detta BBC-programledaren Jimmy Savile, som avled för drygt ett år sedan, var en av Storbritanniens värsta sexförbrytare och förgrep sig på offer så unga som åtta år. Det säger den brittiska polisen i dag, som presenterade en ny rapport som innehåller uppgifter om över 200 sexbrott som Savile ska ha begått i över ett halvt sekel.

Brittisk polis avslöjar i dag ytterligare detaljer i utredningen av den den stora  sexbrottsskandalen kring den före detta BBC-profilen Jimmy Savile som dog för ett drygt år sedan.

En rapport som släpps i dag, gjord av polisen och barnskyddsmyndigheter, innehåller uppgifter om 214 brott som Savile ska ha begått, varav 34 av dem våldtäkter. Savile, som dog för ett drygt år sedan, anklagas för att under årtionden ha begått övergrepp på hundratals personer under sin karriär som programledare för BBC:s ungdomsprogram. 

– En rovlysten sexförbrytare som var aktiv över hela Storbritanninen, så beskriver Peter Spindler, som ledde polisutredningen, Jimmy Savile för BBC.

Enligt rapporten ska Savile,som adlades av både drottningen och påven för sitt välgörenhetsarbete, ha utnyttjat sina offer på 57 olika vårdinrättningar, som psykavdelningar, sjukhus och sjukhem. Han ska även ha förgripit sig på offer i skolor och i BBC:s lokaler. 73 procent av hans offer var under 18 år, enligt rapporten. 

De flesta av offren var flickor i åldrarna 13-16 år, men den yngste en pojke, då bara 8 år gammal, som bett Jimmy Savile om en autograf.

Brotten ska enligt utredningen ha ägt rum mellan 1955 och 2009, alltså under 54 år. Polisen säger att omfattningen av Saviles sexuella övergrepp ”saknar motstycke i Storbritannien”.

Eftersom Jimmy Savile dog för ett drygt år sedan kan brottsanklagelserna inte prövas i domstol.

”Det är dock bristen på straffrättsliga förfaranden  - och offrens rättvisa -  som har bidragit till att informationen i rapporten bör komma ut i offentligheten”, skriver rapportförfattarna.

Savile var så berömd att trots inhärdiga rykten om hans beteende, så var det ingen som vågade undersöka saken närmare.

2009 vände sig fyra kvinnor till polisen men ingenting hände. Utredningen i dag konstaterar att det fanns tillräckligt med uppgifter för att åtala honom medan han var i livet. När Jimmy Savile dog i oktober 2011 kantades Leeds gator av sörjande och begravningen direktsändes på nyhetskanalerna här. Och Deborah Cogger, ett av hans offer, säger till BBC att även om det nu inte går att åtala en död man, så ger dagens utredning en viss tröst.

Efter uppgifterna om övergreppen blev det också känt att BBC hade en gjort en dokumentär om detta, som man stoppade i sista stund. I stället avslöjades affären av en konkurrent, vilket ledde till BBC:s hittills värsta skandal.