Damia Oumassines: "Kvinnor i arganträdets skugga"

1:55 min

Kvinnor som vallfärdar till en religiös högtid i södra Marocko. Det är ramen i Damia Oumassines roman "Kvinnor i arganträdets skugga" om modet att gå sin egen värld. Naila Saleem har läst den.

De förlorade kvinnorna vid argantädet som den franska titeln lyder ger en bättre bild av romanens intrig. Tre kvinnor som på grund av omständigheter hamnat i onåd hos sina familjer, bryter sig loss från traditioner och förväntningar som begränsat kvinnor i Marocko.

Kvinnor som sedan, när livet utan manlig beskyddare ter sig övermäktigt, inte ser någon annan utväg än att i arganträdets skugga hoppas på en friare. En man som accepterar henne trots bristen på oskuld.

Det aktuella hoppets trädet har Damia Oumassine placerat i Tizinoualt i södra Marocko. Där samlas män och kvinnor under den stora berbiska högtiden moussem för att hedra den helige Sidi Hmad som är kvinnornas beskyddare. Mailouda är där för att hitta en partner. Hon lämnade som ung sin man och tre barn för en kringresande musiker. Fatima växte upp i Casablanca men bor numera i Paris och är i Tizinoualt som journalist. Och så unga Hafsa som våldtogs av mannen hon arbetade hos och nu blivit bortgift med en gamling. De tre kvinnornas historier vävs samman till en där i hettan och vimlet under moussem.

Den patriarkala strukturen är stenhård, kvinnan har ingen makt. Damia Oumassine berättelse är förvisso angelägen, vi vet så lite om kvinnors liv på landsbygdens Marocko men författaren lyckas tyvärr inte helt.

Kvinnor i arganträdets skugga gavs ut 1998 och jag inbillar mig att det är en förklaring till den vändning romanen tar. Då var det långt till den arabiska vårens frihetsrörelse. Kvinnor i arganträdets skugga går nämligen från samhällsskildring till chic lit med lyckligt slut där kvinnorna finner lyckan med en man. Den vändningen skaver och stör.