Målilla

Dränering ska skydda mark vid Emån

0:52 min

Nu har ett stort steg tagits för att få slut Emåns översvämningar på åkrarna i Målilla och Mörlundabygden. Under flera år har det varit problem när vårens smältvatten och intensiva sommarregn öst ner och gjort åkrarna vattensjuka. Den stora markägaren Linköpings Stift ska nu dränera och leda bort vattnet på sina 72 hektar åker.

– Det här gör ju att de här markerna blir ännu mer säkra för min potatisodling och skyddar från regnen vi fått de senaste somrarna, säger Patrik Axelsson, arrendatorn på Aby gård och som arrenderar marken av stiftet.

Linköpings stift satsar nästan 1,5 miljoner på dika ut och byta dräneringarna som är från 50-talet. Allt för att anpassa marken för det nya vädret vi fått de senaste åren.

Men det här räcker inte för att stoppa översvämningarna helt. Arbetet för det måste fortsätta, säger Patrik Axelsson

– Dräneringen är ju en viktig bit, sen måste vi ju skydda Emån så att den inte ska kunna svämma över på de här fälten. Det är två steg som måste till. Fälten måste vara väl dränerade och sen måste vi skydda fälten mot översvämning genom att valla in dem på vissa platser utmed Emådalen, säger han.