Bly och arsenik kvar i barnmat

1:50 min

För en tid sedan slag svenska forskare larm om höga halter av bland annat arsenik, kadmium och bly i grötprodukter för barn. Men de giftiga ämnena finns kvar, visar nya tester.

– Ja, det är så här det ser ut. Tittar man på studier som har gjorts om det här så ligger halterna på de nivåerna. Jag tycker inte att de här ämnena ska finnas i barnmat, säger Emma Halldin Ankarberg är giftexpert på Livsmedelsverket.

För två år sedan slog svenska forskare larm om höga halter av bland annat arsenik, kadmium och bly i grötprodukter för barn. Nu har företaget Testfakta analyserat 14 olika gröt- och vällingsorter Nestlé, Semper, Hipp och EnaGo.

Inga produkter hamnade över de tillåtna gränsvärdena.

Men Testfakta ger ändå varningsflagg för vällingen från EnaGo, som innehåller bly och några av Sempers produkter ett högt intag av arsenik.

I studier på barn har forskare observerat lägre IQ redan vid måttligt höga blyhalter.

För ett barn på åtta kilo som äter av gröten från EnaGo räcker det med tre portioner om dagen för att barnet ska få i sig en blydos som ligger över den nivån.

Ett bra råd till föräldrar är att hålla sig under den dosen, säger Emma Halldin Ankarberg.

– Man ska försöka variera sig. Inte fastna in för vissa märken eller även om barnet gärna vill äta välling, så ska man försöka introducera annan mat.

EnaGo:s vd Kristina Kallur är förvånad över att deras produkter innehåller högre halter tungmetaller än andra och att testvärdena ligger högre än i företagets egna analyser.

– Jag förstår att det här väcker en enorm oro. Här går jag tillbaka till mig själv som mamma. Självklart vill man köpa det bästa man kan till sina barn. Alla produkter här ligger under gränsvärdena. Håller man sig under dem så är det inte farligt att äta en produkt.

Nu har EnaGo stoppat produktionen av de här produkterna och ska se över recepten.

– Sådana har värden vill vi självfallet inte ha, säger Kristina Kallur EnaGos vd.