Avfärdad Ankersjö: Debatten i Centern inte kvävd

Efter kontroverserna om Centerpartiets nya idéprogram säger nu mannen bakom programmet, Per Ankersjö, att partiledningen gjorde rätt som klev in i debatten.

Per Ankersjö ordförande i den grupp som tagit fram det omstridda förslaget till nytt idéprogram för Centerparitet tycker inte att den interna debatten är kvävd trots att partiledningen nu offentligt avfärdat flera programgruppens mest omdiskuterade förslag. 

– Nu blev det en glöd som höll på att bli en brasa, då gick partiledningen in och visade ledarskap, precis så som de ska göra. Jag tror det här kommer att landa bra, och jag tror inte att någon känner att debatten är kvävd, säger Per Ankersjö i Ekots lördagsintervju.

När Per Ankersjö presenterade förslaget till nytt idéprogram strax före jul meddelade partiledningen att den inte tänkte debattera förslaget offentligt förrän i mitten av februari, fram till dess skulle det föras en livlig debatt bland partimedlemmar och distrikt var budskapet.

Men meningsutbytet medlemmarna emellan blev alltför livligt tyckte partiledningen och handlade om fel saker och då gav sig först de båda vice ordförandena in i debatten och sedan avbröt partiledare Annie Lööf sin semester i Thailand för att åka hem räta upp skutan.

Partiledningens budskap var att flera av de mest omdiskuterade idéerna, som den om månggifte till exempel, inte kommer att bli Centerpartiets politik. 

Ett rejält underkännande av vissa av förslagen alltså, långt innan debatten om dem skulle vara slut.

Men Per Ankersjö, som fortfarande står bakom hela programförslaget, säger att han förstår partiledningens agerande och välkomnar hela debatten:

– Jag tror att det här är något nödvändigt för Centerpartiet.  Det är lite som att gå på ett gympapass, det är jobbigt att gå dit och jobbigt att genomföra det, men ju mer man svettas och jobbar desto starkare blir man, säger Per Ankersjö.