Nora tvingades bo med sin utpekade kopplare

2:44 min

Den 17-åriga flicka som blev våldtagen av tidigare polischef Göran Lindberg och angav sexköpare, våldtäktsmän och kopplare som var inblandade i sexköpshärvan fick inget skydd. Hon rymde från sitt vårdhem, men tvingades tillbaka dit, där en av kopplarna bodde.

Det här framgår av en dokumentär som sänds i dag i P1. Så här skrev Nora, som egentligen heter något annat, i sin dagbok när hon var inlagd på sjukhus, efter att Göran Lindberg våldtagit henne 2007:

”Fredagen den nionde i andra. Det känns verkligen som att jag snart inte kommer att stå ut. Jag är rädd att jag kommer att börja skära mig. För de kommer nog skriva ut mig till Tumlebo. Jag vill inte till det där elevhemmet mer. Jag vill verkligen inte tillbaka dit ”

Efter våldtäkten angav Nora, som egentligen heter något annat, en rad sexköpare och en annan elev för koppleri i polisförhören. Sexköparna viste var vårdhemmet låg och hon hade blivit hotad. Hon fick höra att hon inte skulle behöva komma tillbaka till vårdhemmet där den kopplare hon angett bodde. Men trots det tvingades hon tillbaka.

I hennes journaler framgår det tydligt hur rädd hon var för att de hon angett skulle hämnas på henne. Hon stängde direkt in sig i sitt rum och satte möblerna för dörren. Hon vågade inte ens gå ut för att gå på toaletten, i stället använde hon en papperskorg som toalett och kastade ut påsar med avföring genom fönstret.

– Det låter säkert helt sjukt, men när jag inte gick ut från rummet överhuvudtaget bara kastade jag ut en påse, säger Nora.

I stället för att skydda Nora hade personalen sönder gångjärnen och lyfte bort hennes dörr så att hon inte längre ska kunna stänga in sig. Så här står det i Noras journaler:

”Nora har tagit tillbaka dörren under natten och på nytt barrikaderat den med sin säng och andra saker i sitt rum. Vi tog återigen bort dörren och ställde in den i det låsta personalrummet.”

– Där i det fönstret där uppe, där var toaletten och det var ju där jag satt när jag inte fick ha nån dörr på rummet, säger Nora.

Det slutade med att Nora flydde och rymde från vårdhemmet. Roslagens elevhem har flera avdelningar på olika orter i Stockholm, men ändå tvingades hon tillbaka till just den avdelning där den flicka bodde som Nora angett för koppleri.

– Grundbulten är att stå kvar. Hur mycket det än blåser. Personalen ska finnas där. Christine Román var vårdchef på Roslagens elevhemvård.

Men hon ville ju inte vara på just det här stället, med just den här tjejen. Våldtäktsmannen visste var hon bodde och tjejen hade hotat henne.
– Vi hade extra möte med socialtjänsten. För vi var tveksamma hur vi skulle göra och hur vi skulle kunna skydda henne.

Ni tog ju bort dörren från hennes rum. Hur tryggt är det?
– Hon sov i ett rum alldeles bredvid personalen. Personalen hade dörren öppen för att kunna höra vad som hände.  Det här var ju ett försök att, ja ..., avslutar Christine Román.