Löfven lovar avskaffa läx-rut om S vinner valet

1:59 min

Det nyss införda rut-avdraget för läxhjälp åt gymnasielever kommer att avskaffas om Socialdemokraterna får regeringsmakten 2014, lovar Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven.

Han pekar också ut flera andra politiska beslut som han redan nu slår fast att en eventuell S-regering skulle genomföra.

– Dels en annan profil på jobbskatteavdraget. Den så kallade ungdomsarbetsgivaravgiften. Vi har pratat om krogmomsen. Vi vill använda pengarna på ett mycket smartare sätt och se till att folk kommer i arbete och att ungdomar får arbete, säger Stefan Löfven.

Trots att det är mer än ett och ett halvt år kvar till valet slår alltså Stefan Löfven redan nu fast några punkter som Socialdemokraterna ska genomföra om partiet får bestämma efter valet 2014. 

Kommuner och landsting ska själva få avgöra om de vill införa valfrihetssystem i äldreomsorgen, arbetsgivaravgifterna för ungdomar under 25 ska höjas till samma nivå som för alla andra anställda, restaurangmomsen ska upp och inkomstskatterna ska höjas för de som tjänar över 60 000 kronor i månaden.

S-ledarens uppräkning kommer som ett svar på kritik från de egna leden. Kritik som går ut på att Socialdemokraternas ledning lägger sig för nära regeringen och inte tar tillräcklig strid med den borgerliga politiken.

Aftonbladets politiska chefredaktör, Karin Pettersson, har skrivit flera ledare i ämnet och tar rut-avdraget för läxhjälp på gymnasiet som exempel på en fråga där hon menar att Socialdemokraterna borde ha tagit en hårdare strid.

– Det här är ett förslag som Socialdemokraterna, tycker jag, borde ha gått till storms mot och borde gjort till en riktig konflikt i svensk politik. Jag tror att regeringen är väldigt glad över att Socialdemokraterna valde att inte göra det här till en stor konfliktfråga.

Socialdemokraterna var först motståndare till rut-avdraget, för att senare acceptera det med motiveringen att det blivit en viktig del av många människors privatekonomi. Men när det gäller läx-rut gäller inte det resonemanget, enligt Stefan Löfven, som nu slår fast att avdraget ska bort även om många skulle utnyttja det.

– Det ska tas bort, säger han.

Även om många skulle använda sig av det?

– Alla ska ha tillgång till läxhjälp. Inte bara några, säger Stefan Löfven.