
LED-lampor kan bli dubbelt så effektiva
Lampor av lysdioder, eller LED-lampor som de kallas, blir allt vanligare i butikshyllorna och på sikt väntas de kunna ersätta inte bara glödlampor utan också lågenergilampor, eftersom de är mer energieffektiva. Nu ska LED-lamporna bli ännu effektivare, dubbelt så effektiva som de är idag, med hjälp av nanoteknik, hävdar svenska forskare.
– Ja alltså det finns ju ambitioner till att göra supereffektiva lysdioder som gör om 70-80 procent av tillförd energi till fotoner, säger Lars Samuelsson, professor i nanoteknologi vid Lunds universitet, och han menar att framtida lysdioderna kan ge upphov ännu mer fotoner, det vill säga ljus. Man kan jämföra med de förbjudna glödlamporna som bara tar till vara fem procent av tillförd elektricitet, medan lågenergilampor och de nya LED-lamporna - som finns att köpa idag - tillvaratar ungefär 40 procent av energin, resten går ut i luften och/eller blir till värme i armaturen.
För att LED-lampor ska bli ännu mer energieffektiva måste de innehålla stora mängder olikfärgade lysdioder i mycken liten skala, i nanoskala. Som tiotusentals grässtrån tillsammans i en stor gräsmatta, kan de tillsammans skapa det varma vita ljus, som vi vill ha. Den här nya tekniken, som ännu är på prototypstadiet, gör att man slipper använda ämnet fosfor som finns i dagens LED-lampor. Fosfor bryter ljuset från de blåaktiga lysdioderna som idag används och gör ljuset vitt. Men det stjäl också mycket energi, och därför vill forskarna ha bort fosfor från tillverkningen, något som dock går trögt eftersom industrin vant sig vid att använda fosfor, enligt Samuelsson.
– Vi vill ha bort det, jo, men det är trögt att göra det, därför att det finns ju en samsyn bland de fem-sex giganstiskt stora lysdiodstillverkarna, det är den patentbas som hela den här industrin bygger på, säger Lars Samuelsson.
Men branschen är öppen för nya idéer menar René Lindholm som är LED-expert på lamptillverkaren Osram.
– Vi har ju inte sett de här produkterna i verkligheten. Men det låter ju som en bra väg att gå. Självklart - om man kan hitta en annan teknik som kan öka verkningsgraden i systemen, så är ju det fantastiskt, säger René Lindholm.