Danska förlag lanserar lånesystem för e-böcker

3:19 min

I Danmark har några av landets största förlag lanserat ett eget lånesystem för e-böcker som de nu vill att biblioteken ska införa istället för det nuvarande systemet. Men biblioteken är kritiska.

Biblioteken är kritiska till förlagens lösning eftersom den riskerar att bli dyrare för biblioteken, sämre för låntagarna och dessutom utarma bibliotekens samlingar säger Jakob Heide Petersen, chef för huvudbiblioteket i Köpenhamn. Ett av problemen som han ser är att låntagarna med det här systemet måste köa för att få låna en e-bok.

Bibliotekschef Jakob Heide Petersen visar en sökstation för e-böcker på Köpenhamns huvudbiblioteket, idag kan e-böckerna lånas av hur många som helst samtidigt. Men det förlagen nu föreslår är att biblioteken ska köpa in en e-bok till nettopris och sedan ha rätt att låna ut den fyra gånger. Men bara en gång i taget. Vill man kunna låna ut flera e-böcker samtidigt så måste biblioteken köpa in flera e-böcker.

Men bibliotekens ekonomi räcker inte till så många titlar av dom populäraste böckerna, vilket kommer att innebära långa köer.

När så dom fyra utlånen är gjorda försvinner e-boken ur bibliotekens sortiment. Vilket gör att köande låntagare kanske inte ens hinner få läsa boken. Och på sikt kan systemet riskera biblioteket samling säger Jakob Heide Petersen.

Priset för böckerna i det system förlagen nu vill införa varierar - populära böcker är dyrare. Vilket gör att bibliotekens kostnader för varje utlån i vissa fall kommer att tredubblas jämfört med dagens system - ereolen som dom danska biblioteken har provat under drygt ett år och som har blivit en succé bland låntagarna.

Här kan hur många som helst låna samma bok samtidigt, men den enskilde låntagaren kan bara låna max tre eller fem böcker i månaden. Och för varje utlån så betalar biblioteken en summa till förlagen.

Men flera förlag ansåg att den här goda tillgängligheten inte gynnade försäljningen av e-böcker och hoppade därför av samarbetet i höstas och drog tillbaka sin titlar - många av dom populära böcker som Zlatan-biografin.

På Huvudbiblioteket i Köpenhamn kan flera av låntagarna tänka sig att köa för en e-bok, om det betyder att man får tillbaka populära titlar och fler nya böcker.  Två av dom är Laura Kirk-Kuur och Taiwo Adeogon

Ja helst vill dom alltså ha tillgång till e-boken direkt, men kan tänka sig att vänta precis som man måste göra när det gäller fysiska böcker.

Bibliotekschef Jakob Heide Petersen förstår att förlagen vill tjäna mer pengar på e-böckerna, men ser det som fel väg att gå att dom helt ska bestämma villkoren. Nu hoppas han att dom kan förhandla fram en kompromiss, kanske där man bara lånar ut ett exemplar av en e-bok åt gången, men får bättre villkor.

Vi vill ha obegränsad tillgång till dom e-böcker vi köper, för att på så sätt behålla en samling på biblioteket säger Jakob Hedie Petersen chef på Huvudbiblioteket i Köpenhamn.