Ryssland storsatsar på marint försvar

2:15 min

Ryssland satsar allt mer på sitt marina försvar. I slutet av januari genomförs den största ryska marinövningen sedan Sovjettiden, och samtidigt har en ny typ av kärnvapenbestyckad ubåt just sjösatts.

Det är fartyg från Rysslands fyra marinflottor, Norra flottan, Östersjöflottan, Svartahavsflottan och Stilla havsflottan som samlas för en unik övning i medelhavet senare i månaden. "Den största övningen i landets historia" kallade den ryska försvarsministern övningen i slutet av förra veckan.

Märta Carlsson som är Rysslandsexpert på totalförsvarets forskningsinstitut FOI, tror övningen har flera syften.

– Det unika här är ju att alla fyra mariner deltar. Det skulle kunna vara en maktdemonstration mot omvärlden och en maktdemonstration inrikespolitiskt. Men det skulle också, enligt vissa experter, att man vill öva en eventuell evakuering av ryska medborgare från Syrien.

Det bor omkring 30 000 ryska medborgare i Syrien och Ryssland har också en marinbas i syriska Tartus öster om Cypern.

I dagarna har Ryssland också sjösatt en ny typ av kärnvapenutrustad ubåt i Murmansk på Kolahalvön.

Den är 170 meter lång och kallas för "Jurij Dolgorukij" och är den första av totalt åtta stycken nya kärnvapenubåtar, som ska byggas inom ramen för det ryska beväpningsprogrammet, där marinförsvaret är mer prioriterat än tidigare.

Över 1000 miljarder kronor satsas i flottan fram till år 2020, lovade president Putin i förra veckan. Och att en ny kärnvapenbestyckad ubåt nu står klar var väntat, säger Märta Carlsson på FOI.

– Det ligger i den ryska materielplanen. Kärnvapen är ett stormaktsepitet, och Ryssland ser sig som en stormakt. Och marinen är i stort behov av det här, för många av deras fartyg kommer att utrangeras inom 15-20 år.

Även om de ryska försvarsutspelen av många nu ses som en styrkedemonstration, så ska storsatsningen på försvaret ses mot bakgrund av att de jämfört med en del andra länder lagt förhållandevis lite pengar på upprustning de senaste åren.

2011 var de ryska militära utgifterna till exempel tio gånger mindre än USA:s.