C-studenter positiva till månggifte och platt skatt

2:05 min

Många unga centerpartister tycker att partiets omdebatterade förslag till idéprogram är bra. Centerstudenterna anser att programmet inte ska ändras. Individen ska ha rätt till månggifte och hög- och låginkomsttagare ska betala lika mycket i skatt menar de.

Ungdomsförbundet har tidigare ställt sig bakom till exempel det hårt kritiserade förslaget att tillåta månggifte och Centerstudenterna har samma uppfattning. Ordförande Anna Sandström vill inte att partiledningen ska gå in och plocka bort några förslag ur idéprogrammet före stämman.

– Jag tycker att det är väldigt viktigt att man inte stryker några av de förslag som finns här, som ändå har väckt en frisk debatt inom partiet och som behöver tas upp på stämman, så att vi får diskutera hur vi ställer oss till de här förslagen.

I förra veckan kulminerade den hetsiga debatten inom Centerpartiet om det nya idéprogrammet. Förslag om fri invandring, slopad skolplikt och om att tillåta månggifte delade upp partiet i olika fraktioner och partiledaren Annie Lööf fick avbryta sin semester i Thailand för att komma hem och gjuta olja på vågorna.

I torsdags sa hon i Ekot att det var dags att byta inriktning på debatten och sluta fokusera på de enskilda kontroversiella frågorna.

– Centerpartiet mår bra av en idédebatt om den handlar om rätt saker. Nu är det min uppgift att se till att leda den här debatten i hamn och att vi har ett idéprogram, som många känner stolthet över i mars.

Men Anna Sandström vill att partistämman i mars ska få ta ställning till hela förslaget, utan att några frågor har plockats bort.

– Jag tycker att det är viktigt att man litar på idéprogramsgruppen och de 10 000 medlemmar som man har pratat med.

I grunden kräver de unga inom Centerpartiet att människor själva ska få bestämma över så mycket som möjligt i sina liv och att EU:s och riksdagens makt  därmed ska minskas. Det är så man ska förstå stödet för månggifte, till exempel. Inga politiker ska vara med och bestämma hur många personer man får vara gift med samtidigt.

Centerstudenterna tycker att idéprogrammet hade kunnat gå ännu längre i vissa frågor. Det gäller bland annat skatterna.

Programmet föreslår ett plattare skattesystem, vilket innebär att det ska vara mindre skillnader i skatteprocent mellan hög- och låginkomsttagare. Men Anna Sandstöm säger att det ska vara helt platt skatt. De som tjänar allra minst ska kunna få extra stöd, men annars ska alla företagare och löntagare betala lika hög skatt, procentuellt.

– Fördelningspolitiken ska ju inte se ut så att man tar pengar från de som tjänar mest, utan de ska också ha rätt att få den andelen de tjänar.