"Åklagaren pressade barndomsvännen hårt"

1:33 min

I hovrättsförhandlingarna i Köpenhamn mot terrordömde Munir Awad så hördes försvarets nya vittne - en barndomsvän till Awad som kunde bekräfta att det varit tal om ett vanligt kriminellt jobb i Danmark. En del av åklagarens bevisning visade sig oanvändbar.

Munir Awads vittne - en barndomsvän som har konverterat till islam - nekade till att Awad är fundamentalistisk i sin muslimska tro och bekräftade Awads uppgifter om ett vanligt kriminellt jobb i Danmark. Det lilla han visste om det.

Åklagaren pressade barndomsvännen hårt på vilken kontakt hans själv haft med en av dom andra dömda och spelade sedan som bevis upp ett avlyssnat telefonsamtal mellan deras telefoner. Något överraskande för åklagaren visade det sig att det inte alls vara barndomsvännen som pratade utan Awad som lånat telefonen och förställt rösten på skoj.

Dessutom visade det sig att några av dom arabiska uttrycken som förekom i avlyssningar av männen och som åklagaren ansåg vara märkliga och möjliga hänvisning till terrorattacken var normala arabiska uttryck, något som bekräftades av den arabiska tolken i rätten.

Munir Awad är dömd till 12 års fängelse för att ha varit på väg att genomföra en attack mot tidningarna Jyllandsposten och Politiken i Köpenhamn, men hävdar att han är oskyldig till terrorbrott. Han trodde att han skulle med till Danmark och planera ett rån eller liknande - något som kommit fram nu när han valt att prata i hovrätten, något han inte gjorde i tingsrätten.

Åklagarens starkaste bevisning är diverse avlyssningar från Sverige, där det bland annat talas om en attack mot en tidning i Danmark, det faktum att Awad greps tillsammans med två av dom andra männen i Köpenhamn med vapen och en stor summa pengar, samt en av de andra dömdas vittnesmål.