Nätet

Sjuåring uthängd som porrsurfare

1:25 min

Tusentals personer har blivit uthängda på nätet för att inte ha betalat för porrsurfning. Med på listan finns både en 7-åring och en 11-åring. För att få bort sitt namn från listan måste man betala till mannen bakom sajten. "Ett solklart brott", säger polisen.

Är du med på listan, eller hur du fått ett brev från det här företaget? Vi vill prata med dig. Mejla tipsap3nyheter@sverigesradio.se.

– Jag fick bara ett brev på posten där det stod att jag skulle betala en viss summa pengar i skadestånd. Så jag gick till polisen med det. Men de fortsatte att skicka brev, på brev, på brev. Sen började det komma SMS som sa att de skulle hänga ut mig på någon lista om jag inte betalade, säger hon.

– Vi har fått fler än 1500 anmälningar. Så många människor har inte fel. De har inte laddat ned det som sajten påstår, säger Jan Olsson som är bedrägerisamordnare i Stockholm.

Personen bakom sajten är känd av både polisen och Svensk handel. På sajten hänvisar han till ett nerlagt ärende av en åklagare i Kalmar mot företaget som han menar ger honom rätt att göra så.

– Det är fruktansvärt osmakligt att utnyttja det beslutet. Han har definitivt inte rätt att kräva de här pengarna, säger Jan Olsson.

– Vi tycker naturligtvis att det här är ett lågvattenmärke när det gäller bluffakturor. Vi jobbar med väldigt mycket blufföretag och det här är det värsta vi har sett, säger Per Geijer som är säkerhetschef på Svensk Handel.

Från början hette företaget Grossen Öland och drevs av en huvudperson med två målvakter. Då skickade man ut skadeståndskrav via SMS och post på nedladdad porr och sa att man agerade i Antipiratbyråns namn.

Sen bytte man till Dqurera och efter det Arcade world. I dag heter företaget J.D Finance.
Och vid årsskiftet dök sajten upp med en klocka som räknar ner och tvingar folk att betala för nedladdad porrfilm. Den som vägrar kommer få sitt namn och adress publicerat via sajten.

I går kväll lades tusentals namn ut via sajten och i nuläget finns 1700 polisanmälningar på utredarens bord i Malmö, från personer som säger att de är oskyldiga.

I minst två fall handlar det om barn - 7 och 11 år gamla - som krävs på pengar, enligt polisen.

Peter Forsman på Internet Sweden, som granska bedragare på nätet, säger att det handlar om flera brottsrubriceringar i det här fallet: bedrägerier, förtal och nu med den tickande klockan - utpressning.

Ett nedlagt fall mot företaget i Kalmar används nu för att pressa folk att betala. "Detta skadestånd är legitimt, då Kalmar Åklagarkammare beslutade att det inte går att väcka åtal mot J.D Finance Inc./Arcade/Dquera gällande de anmälningar som har inkommit", står det på utpressarens sajt.