Frankrike vill skicka fler soldater till Mali

1:29 min

Frankrike planerar att skicka upp till 2 500 soldater till Mali. Hittills har 750 franska soldater skickats. I natt attackerade franskt stridsflyg islamistfästen i staden Diabaly.

– Vi litar på att vi snabbt kommer att kunna stoppa fienden, angriparna och terroristerna. Tillsammans med afrikanska styrkor kommer vi kunna återupprätta Malis självständighet inom en vecka, förklarade den franske presidenten under sitt besök på en fransk militärbas i Abu Dhabi.

Hittills finns 750 franska soldater på plats i Mali, men Frankrike räknar med att sända 2 500 till sin forna koloni i Västafrika.

De flesta kommer att placeras i huvudstaden Bamako, men också i staden Mopti i centrala Mali, för att kunna slå till mot gerillan i norr.

Striderna har skapat enorma flyktingströmmar från de norra delarna av landet där de islamistiska grupperna kämpar för att ta över än mer makt. Utöver de nära 400 000 flyktingarna inom Mali och i grannländerna har ytterligare runt 150 000 flytt från de norra delarna.

Under natten ska drygt 80 människor skadats i strider i städerna Mopti, Konna och Gao. 11 soldater i Malis armé har dödats, enligt officiella uppgifter. En fransk soldat har också dött i striderna.

Islamistiska grupper kontrollerar den norra delen av landet sedan april förra året. I fredags började de närma sig huvudstaden och Frankrike gick in på Malis regeringssida med flygattacker mot islamistfästen och nu även styrkor på marken.