sörmland

Sterilisering inte längre tvång vid könsbyte

1:45 min

Den som juridiskt vill byta kön kommer inte längre att tvångssteriliseras. Det är resultatet av en vägledande dom i kammarrätten, som vann laga kraft i förra veckan.

Aleks Sigfridsson från Trosa föddes som kvinna men kommer snart få ett manligt personnummer och han är lättad över beslutet.

- Det är väl tur nu att det är borta, enligt lag så man slipper få en onödig operation liksom. För att jag vill inte behöva tänka just på om jag vill skaffa biologiska barn med mina gener liksom. Jag har ju andra planer på hur jag ska skaffa barn, men jag vill ändå ha back up för jag vill ändå på något sätt ha någon form av biologi med i barnet liksom, säger han.

Sedan 1972 har den som juridiskt vill byta kön varit tvungen att sterilisera sig.

I juli tas det kravet bort i lagen, men i praktiken blev det förbjudet redan i förra veckan, då en vägledande dom vann laga kraft.

Men de steriliseringar, som genom åren genomförts på drygt 500 personer i samband med könsbyte går inte att göra ogjorda.

100 personer kräver nu skadestånd från staten.

Juristen Kerstin Burman ansvarar för ärendet och hon tror att det finns goda chanser till ersättning.

Enligt Burman går det att dra tydliga paralleller till de steriliseringar, som begicks från 30-talet fram till 1975, då över 60 000 personer tvångssteriliserades på grund av rashygieniska, sociala eller medicinska orsaker. En grupp, som senare beviljades skadestånd efter riksdagsbeslut på 90-talet.

- Det här är exakt samma typ av förfarande. Tidigare har människor blivit utsläppta från institution om de genomgår sterilisering. Det vill säga det är ett krav med en viss motprestation och det har man bedömt som tvång. Och i det här fallet innebär det alltså att personer som velat ha ett nytt personnummer, ett nytt leg som överensstämmer med hur de lever, har fått som krav att då måste man genomgå sterilisering, säger Kerstin Burman.