Brittiskt EU-kritiskt parti har vind i seglen

2:49 min

EU-kritiska UKIP har gått om premiärminister Camerons konservativa Tory-parti i en opinionsmätning. Ekot träffade UKIP:s ledare Nigel Farage i Strasbourg.

I Storbritannien är det kraftig vind i seglen för det EU-kritiska partiet UKIP. Inför premiärminister Camerons EU-tal på fredag har UKIP gått om Camerons konservativa Tory-parti, enligt en opinionmätning.

– Han har all anledning att vara oroad. Grovt räknat tre fjärdedelar av konservativa väljare i Storbritannien vill inte ha en politisk union, säger Nigel Farage i en intervju med Ekot.

Många besvikna väljare lämnar nu David Camerons toryparti för det mycket EU-kritiska UKIP. Enligt en färsk opinionsmätning har Nigel Farages parti stöd av nästan var fjärde väljare (23%) inför EU-valet 2014. UKIP är nu näst största parti, en procentenhet större än tories.

Här i EU-parlamentet i Strasbourg är Nigel Farage den kanske mest färgstarka EU-kritikern, berömd för att i debatterna rikta giftiga one-liners mot det han ser som ett överbyråkratiserat EU som vill öppna alla dörrar för invandring till Storbritannien.

Nigel Farage säger till Ekot att David Camerons tal på fredag lär bli så otydligt att både EU-kritiker och EU-vänner kommer bli missnöjda. Även ledaren för socialdemokraterna i EU-parlamentet, Hannes Swoboda, kritiserar David Cameron för att vara otydlig i EU-frågor.

– UKIP:s styrka kommer också från den här tvetydiga hållningen från David Cameron. Vi kommer göra det mycket klart att man inte kan vinna genom att ge efter för anti-européer, man kan bara vinna genom att stå upp för vissa europeiska värden, säger Hannes Swoboda.

Själv vill UKIP-ledaren Nigel Farage se en snabb folkomröstning där britterna får ett tydligt val mellan att vara kvar i eller lämna den europeiska unionen.

De senaste veckorna har bland annat flera tunga företagsledare varnat för att den brittiska ekonomin kommer drabbas hårt av ett utträde ur EU, men Nigel Farage hävdar att allt Storbritannien behöver är ett frihandelsavtal med europeiska unionen. Och även om britterna skulle lämna EU med buller och bång hävdar Farage att Storbritannien kommer få ett sådant frihandelsavtal.

– Mercedes, Audi och Volkswagen säljer förfärligt många bilar i England. Jag tror att de kommer vilja fortsätta göra det, så enkel ekonomisk logik dikterar att vi kommer fortsätta göra affärer med varandra. Men vi behöver inte vara del av en politisk union för att göra det.