Nya uppgifter: En död i masskrocken på E 4

1:33 min

Enligt polisen har en person omkommit efter masskrocken på E 4:an nordöst om Helsingborg, som inträffade vid lunchtid på tisdagen. Först uppgav polisen att upp emot 100 fordon var inblandade i olyckan, en siffra som senare ändrades till ett 50-tal.

I ingångsläget rapporterades att tre personer omkommit, något som landstinget Region Skånes presschef, Marie Ljung, bekräftade för Ekot.

Polisen gick också ut med uppgifter om att tre omkommit. Men enligt polisens informationsdirektör i Skåne, Lars Förstell, har en omkommit. Anledningen till missen kan vara att samma dödsfall rapporterats flera gånger.

Det rådde svår halka och tät dimma på E 4:an. Scanpix fotograf Björn Lindgren beskriver den syn som mötte honom på olycksplatsen:

– Totalt kaos. Det är långtradare och en bil från räddningstjänsten, en brandbil, som har smällt in i en långtradare och en ambulans är också inblandad i olyckan. Så vitt jag förstår så har jag sett en man som blivit ihjälklämd, som har stått utanför sin bil och som har klämts fast mot räcket mot bron.

Räddningsledare Jonas Hellsten beskriver hur vädret var när han körde till olycksplatsen.

– När jag själv kom här från Helsingborg så såg jag inte mer än 20 meter framför bilen. Jag fick köra i 40-50 kilometer max med blåljussirener och det var dessutom väldigt halt.

Totalt fick 46 personer föras till sjukhus. Fyra personer har allvarliga, men inte livshotande skador. Tio personer har benbrott och 32 har lindrigare skador, uppger polisen på sin hemsida.

E 4:an är avstängd och trafiken leds om. Först i dag, klockan 08.00, kan Trafikverket besiktiga bron, eftersom bärgningsarbete först måste utföras.

Dennis Nilsson från Helsingborg är bärgare:

– Jag har aldrig sett något liknande. Det står lastbilar både på södergående och norrgående, om varandra och över varandra. Så har vi något som hänger ut över bron här, det är ett skåp från ett släp med en last som hänger ut över bron som måste väck, säger Dennis Nilsson.