Funktionshindrade bör garanteras försäkring

1:37 min

Staten bör garantera att alla som har ett arbete med lönestöd också har ett försäkringsskydd. Det föreslås i en utredning i dag.

Utredaren, Cristina Husmark Pehrsson, konstaterar att det finns minst 6 400 personer med funktionsnedsättning som saknar bland annat arbetsskadeförsäkring. Sannolikt saknar de även andra försäkringar.

– Risken är uppenbar att har man inte arbetsskadeförsäkring, så kanske man inte har de andra pensionsförsäkringarna eller grupplivsförsäkringarna heller, säger Cristina Husmark Pehrsson.

Många med funktionsnedsättning är anställda i små företag som saknar kollektivavtal, och minst 6 400 personer jobbar alltså utan att vara försäkrade på sitt arbete, enligt siffror som tagits fram till utredningen. Och sannolikt saknar de också även andra försäkringar.

Mikael Klein, som är intressepolitisk chef på Handikappförbunden, är nöjd med utredningens förslag. Han säger att det kan få allvarliga konsekvenser för den som i dag jobbar utan att vara försäkrad.

– Det innebär att det finns de som råkar ut för en arbetsplatsolycka, och det har till och med skett dödsfall, där man har saknat ett försäkringsskydd. Det är ju helt horribelt. Det här innebär en konkret lösning, att staten går in och tar försäkringsansvaret.

Det är den så kallade FunkA-utredningen som i dag lämnar sitt slutbetänkande och som redan tidigare har presenterat förslag om hur fler personer med funktionsnedsättning ska få jobb. Och enligt Cristina Husmark Pehrsson kommer även dagens förslag att skapa nya jobb genom olika regelförenklingar.

Mikael Klein på Handikappförbunden är alltså nöjd med utredningens resultat. Bland annat med förslaget att det ska bli enklare för den som behöver olika arbetshjälpmedel.

– Det tar väldigt lång tid i Sverige i dag att få nödvändiga arbetshjälpmedel. Omotiverat lång tid. Vissa har inte sina arbetshjälpmedel på plats förrän efter över sex månader, och då kan ju en provanställning redan vara avslutad innan man får en fungerande arbetssituation, säger Mikael Klein, intressepolitisk chef på Handikappförbunden.