Polisen letar efter orsaker till masskrocken

1:37 min

Den enda förklaringen hittills, till orsakerna bakom gårdagens masskrock på E4:an nordost om Helsingborg, är halka i kombination med dimma. Polisen gick i går bland annat igenom och kontrollerade kvalitén på däcken på de bilar som var inblandade i olyckan, för att om möjligt få fler förklaringar till att så många krockade.

– Det är ju vinterväglag nu, och då ska man ju ha vinterdäck eller dubbdäck, säger Jesper Bengtsson som är tillförordnad närpolischef i norra Skåne.

– Så det kollar vi nu när vi är så många som 40-50 poliser på plats. Vi förhör ju alla förare och passagerare också, och allt detta tar ju tid så klart.

– Det är ju väldigt viktigt med riktiga däck, och egentligen ska man ju ha riktiga dubbar för att klara en sådan här halka. Bra vinterdäck klan ju räcka, men sommardäck är ju direkt förödande, om det nu är någon av de inblandade som hade det, det vet vi ju inte än, säger Jesper Bengtsson.

Vad tänker du om den här olyckan nu när du står och tittar ut över olycksplatsen?

– Det första jag tänker är ju att det är det värsta jag har sett på mina 25 år här. Sedan tänker jag att det trots allt gick ganska bra, alltså jag menar att det kunde ha gått så mycket värre.

Hur menar du då?

– Jo, alltså, när man ser förödelsen längst fram, där lastbilarna nästan ligger ovanpå varandra, och man samtidigt ser till det faktiska skadeläget, ja då tycker jag ändå att det gick förhållandevis väl.

– Det kunde ha gått så väldigt mycket värre. Räddningstjänsten fick sina bilar påkörda, ambulanser blev påkörda, men vid de påkörningarna blev ju till exempel ingen skadad, säger Jesper Bengtsson.

Facit efter masskrocken är alltså totalt en död och fyra allvarligt skadade, samt ett antal med lindrigare skador.

Först vid tiotiden på tisdagskvällen kunde polis och sjukvård enas om antalet omkomna. Under hela dagen uppgavs ju att tre människor hade omkommit, och Lars Förstell, informationsdirektör på polismyndigheten i Skåne säger att förklaringen till det är att det var en stor och omfattande insats, och att ett och samma dödsfall kom att rapporteras flera gånger.

Polisen beklagar att man gav felaktiga uppgifter och säger att skälet till det nu ska utredas.