Kiruna

Energisnål stad planeras

1:26 min

Kiruna har ett gyllene tillfälle att bygga en energisnål stad och därför har europeiska experter inom hållbart byggande valt att träffas i Kiruna under tre dagar.

– Vi tycker att chansen som Kiruna har i och med stadsflytten är en chans som kommer en gång i livet, en gång per århundrande. Att bygga ett helt nytt centrum och stadshus på ett hållbart sätt med så låg energianvändning som möjligt, säger Wolfgang Mehl som är regional projektledare från Norrbottens energikontor, Nenet.

Det här handlar om ett europeiskt projekt som hjälper kommuner med kallt klimat i Alperna, Pyrenéerna och Sverige att skapa energieffektiva byggnader. Från svensk sida deltar Nenet (Norrbotten och Västerbotten) och länsstyrelsen i Dalarna.

Just nu har europeiska experter inom hållbart byggande samlats i Kiruna för att ge kommunen och andra intresserade en chans att komma igång. Mötet pågår den 14-16 januari.

Tjocka väggar och en bra ventilation är några exempel på hur man kan spara energi. Men att bygga energisnålt skulle kanske bli tio procent dyrare än att bygga traditionellt i Kiruna.

– Men om man räknar med att spara 50 procent energi varje dag så är det lönsamt inom tio år, säger Wolfgang Mehl.

Vad är nyckeln till framgång, så att det inte bara blir en pappersprodukt?

– Politisk vilja. Sen att man inom en viss tid skapar kunskaper både hos beslutsfattare och byggbranschen. Jag tror att byggbranschen kommer att göra det om beställaren kräver dessa kunskaper, säger Wolfgang Mehl.

Vänsterpartisten Niklas Sirén, som är vice kommunalråd, har lyssnat på vad experterna har haft att berätta.

– Jag ser en framtid där Kiruna är den mest energisnåla staden i subarktiskt klimat i hela världen, säger han.