Berlusconi plockar poäng i valrörelsen

1:06 min

Inför parlamentsvalet i Italien den 24 feburari har Silvio Berlusconi medvind i opinionen. Han ställer visserligen inte upp som premiärministerkandiat men har återskapat sin gamla högerallians med det främlingsfientliga partiet Lega Nord och de tar sig uppåt i opinionsmätningarna.

Den väntade segern för vänstern är inte lika säker längre, anser professor Elena Carletti vid Europauniversitetet i Florens.

– Läget är mycket osäkert inför valet, säger hon.

Hon är överraskad över hur skicklig Silvio Berlusconi nu är.

– Han verkade vara lite borta en lång tid men nu är han tillbaka och plockar poäng. Berlusconi är en riktig showman på TV och det är varken vänsterns premiärministerkandidat Pier Luigi Bersani eller mittblockets ledargestalt, Mario Monti, säger hon.

Tre politiska block ställer upp mot varandra och med finns också ståuppkomikern Beppe Grillos rörelse 5 Stelle. Vänsternkandidaten Bersani från Demokratiska partiet leder i opinionsmätningarna, men alltfler talar nu om att han kanske bara vinner i underhuset men inte i senaten, där platserna hänger ihop med utgången i regionalvalen. Flera viktiga sådana hålls i början av februari.

Under detta hot har Bersani redan nu sträckt ut handen mot Monti. De två gör också hur som allt för att skrämma väljarna från Berlusconis allians.

Butiksägaren Ilaria Innocenti i staden Prato vill inte se någon av dessa herrar vid makten. Valet är extremt viktig i dagens kris, men hon vill se nya namn och ansikten. Också ekonomiprofessor Carletti efterlyser förnyelse. I hennes vänkrets säger många att de för första gången tänker strunta i att rösta.