Afrika går före med förbud mot plastpåsar

4:12 min

Alltfler länder i Afrika förbjuder försäljning och användning av plastpåsar. Nu senast var det Mauretanien där tunna plastpåsar i naturen är ett stort problem för boskap som äter plasten och blir sjuka. Sveriges Radios afrikakorrespondent Maria Sjöqvist berättar att det numer gäller att ha koll på sina påsar när man reser runt på kontinenten.

När man landar på flygplatsen i Rwandas huvudstad Kigali är det inte så farligt: det brukar bara vara någon som med vaksamma ögon ser till att man klipper bort det stora plastsjoket som resväskan är inslagen i, sånt som man har packat in väskan i om man till exempel kommer från Johannesburg, där det annars är vanligt att väskorna öppnas och lligor stjäl delar av innehållet - om den inte är hermetiskt tillsluten av plast, vacuumförpackad väska helt enkelt. Det blir en ganska rejäl plastpåse som man måste klippa bort och slänga i den stora soptunnan på Kigali International.

Men anländer man landvägen till Rwanda, då gäller det att ha kommit i håg att byta alla plastpåsar mot papper eller tyg.

Det hade ju inte jag senast jag kom från Kongo och skulle in i Rwanda vid gränsen i Gisenyi. I ett litet hus vid övergången går gränspersonalen igenom hela din väska för att kolla att du inte smugglar med dig, eller bara råkar få med, några av den förbjudna varan - plastpåsarna. En mycket vänlig ung kvinna pekade på ett bord inne i det lilla huset, där jag fick lägga upp resväskan, och öppna hänglåset så att hon kunde börja lyfta på sak efter sak och mycket riktigt hitta några förbjudna plastpåsar. Sladdar, extra mobilladdare, elkontakter och diverse andra tekniska prylar en radiojournalist behöver släpa med sig åkte obönhörligen ut i en ända röra i reporterväskan. Sen var det skornas tur, ordentligt inlindade i plastpåsar för att inte smutsa ner resten av innehållet i väskan. Jag gjorde ett lamt försök att vädja om att de där gjorde väl inget ändå, inget kul att få in smutsen från gatorna i Goma rakt ner i väskan. Kvinnan som hade hand om min väska visade stor förståelse för det - men inte för att ge några undantag vad det gäller plastpåsarna - hon pekade mot en kiosk en bit bort uppe i en backe och förklarade att jag kunde springa dit och köpa papperspåsar, bruna enkla, ganska fina egentligen, och kostar inte många rwanda francs. Men jag skakade på huvudet, orkade inte gå ut i den stekande solen och hade lite bråttom med människor som väntade på mig - så jag skakade på huvudet och ut åkte de skitiga skorna bland det andra i väskan. Den mycket vänliga gränsdamen hjälpte till att packa ner dem lite snyggt så att de skulle smutsa ner så lite som möjligt.

Ja, sen fem år tillbaks så har Rwanda förbjudit plastpåsar - och var då det första landet i världen som införde ett sånt förbud. Det är förbjudet att tillverka, använda, importera och sälja plastpåsar i Rwanda.

Skälen är mycket konkreta - för att stoppa nedskräpningen bland annat. Alla som har besökt Rwanda vet hur rent och fint det är längs vägarna i de tusen kullarnas land, inga drivor av de svarta mycket tunna plastpåsarna varken på trottoarerna inne i städerna, eller längs landsvägarna som slingrar sig uppför och nerför och mellan Rwandas gröna kullar. Stor skillnad mot andra afrikanska länder där plastpåsarna som virvlar i vinden är en så vanligt syn. Att få bort de skräpiga plastpåsarna är en del av kampanjen "Clean Rwanda", en renhållningskampanj som är en del av regeringens initiativ om hur Rwanda ska se ut år 2020. Slogans på papperskorgarna i Kigali uppmanar människor att inte skräpa ned - alla som är uppvuxna med Håll Sverige rent-kampanjen känner igen sig. Ett rent land är också bra för turismen, resonerar regeringen, och att utveckla turismen är ett annat av Rwandas mål för framtiden.

Förutom nedskräpningen fanns också andra skäl, som att plastpåsarna åkte in i avloppen, och orsakade stopp och översvämningar, något som länder med kraftiga regnperioder inte behöver mer av. Bönder sa att det hade boskap som dött av att tugga i sig plastpåsarna. Och Rwandas miljömyndigheten har också angett plastpåsar som virvlar ut på åkermarken som ett skäl, de hindrade att regnet trängde igenom och förstörde bevattningen av grödorna.

Efter Rwanda har flera andra afrikanska länder följt efter och infört förbud, helt eller delvis mot plastpåsar, uppåt ett tiotal länder i Afrika. Senast i raden Mauretanien, för bara några veckor sedan. 70 procent av boskapen som dör i huvudstaden Nouakchott  gör det för att de tuggat i sig plastpåsar, enligt landets miljöminister.