Debatt: Arbetslöshet och kvinnor i välfärdsföretag

2:17 min

Partiledarna möttes i dag i årets första partiledardebatt i riksdagen. Den stigande arbetslösheten och hur välfärdsföretagen påverkar kvinnors förutsättningar på arbetsmarknaden var några av dagens teman.

Moderatledaren statsminister Fredrik Reinfeldt försvarade regeringens arbetspolitik. 

– Budgeten har varit i kraft i 15 dagar, 23 miljarder går till offensiva åtgärder – det är viktigt att låta dessa åtgärder verka innan vi börjar tala om ytterligare nya satsningar, sa Reinfeldt.

Socialdemokraterna, med gruppledare Mikael Damberg i talarstolen (partiledare Stefan Löfven saknar riksdagsplats), anklagade regeringen för att inte göra tillräckligt mot arbetslösheten.

– Sanningen är den att Sverige lyckats sämre med jobben än något annat land, sa han bland annat.

Fredrik Reinfeldt svarade att socialdemokraternas förslag att ta bort halveringen av arbetsgivaravgiften för unga under 26 år, och lägga tillbaka full moms för restaurangerna, orsakar en skattechock.

Villkoren för kvinnor, som dominerar i de vinstdrivande välfärdsföretagen, uppfattas helt olika av partierna.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt, som vill ta bort möjligheten för privata välfärdsföretag att göra vinst, anser att kvinnor får otryggare  villkor och sämre löner. Men det stämmer inte enligt centerledaren Annie Lööf

– Vänsterpartiet kallar sig feminister men de säger att en undersköterska inte ska få välja bort en dålig arbetsgivare, eller bli vd för sitt eget företag, sa Lööf.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt hävdar att undersköterskorna är de som förlorar på privata välfärdsföretag.

– Deras rätt till bra arbetsvillkor är viktigare än att några kvinnor kan bli direktörer i privatiserade välfärdsföretag, sa Sjöstedt.