Norska Statoilanställda i gisslandrama i Algeriet

1:17 min

Statoil bekräftar att flera norrmän tagits som gisslan av militanta islamister i östra Algeriet. Ett stort antal personer uppges ha tagits som gisslan, från flera olika länder. Gisslantagarna uppges kräva att Frankrikes inblandning i Mali upphör, samt att fängslade islamister släpps och förs till norra Mali.

LÄGET NATTEN MOT TORSDAG:

Chefen för en fransk cateringfirma som har 150 anställda på gasanläggningen säger till den franska tevekanalen BFM att den utländska gisslan hålls fången i en separat byggnad på området, att de är bundna och att dom filmas. Han uppger även att strömmen stängts av och att batterierna till gisslans mobiltelefoner beslagtagits av kidnapparna.

I en telefonintervju med den franska radiostationen France 24, uppger en fransman ur gisslan att några av kidnapparna har tagit på sig bombbälten. Enligt fransmannen sitter han sig tillsammans med personer från England, Malaysia, Filippinerna och Japan.

Algeriets inrikesminister uppger samtidigt att kidnapparna ungefär 20 stycken. Deras krav är att Frankrike upphör med sin militära inblandning i Mali.

Algeriska armésoldater uppges sent på onsdagskvällen ha omringat gasanläggningen. Enligt nyhetsbyrån AP är motivet att gisslantagarna inte ska kunna ta sig ut ur området med gisslan.

Samtidigt hävdar islamistgruppen som angripit anläggningen att den stått emot ett inbrytningsförsök från den algeriska armén. Det uppger gruppen för den mauretanska nyhetsbyrån ANI. Enligt en islamistkälla som citeras av ANI utväxlades skott mellan islamisterna och armésoldaterna, som då tvingades tillbaka.

Nio i gisslan är norska medborgare, och NRK rapporterar att norska UD säger att det är en fortsatt oklar situation.

LÄGET ONSDAG KVÄLL:

Norges statsminister Jens Stoltenberg uppgav vid en presskonferens på onsdagskvällen att 13 norrmän var tagna som gisslan, men senare justerades den uppgiften till nio norrmän. Ett team ska skickas till Algeriet för att stötta den norska ambassaden i arbetet med situationen, berättar Stoltenberg.

– I kväll är uppgiften att tryggt få hem våra landsmän, säger Jens Stoltenberg.

Algeriska myndigheter spelar en nyckelroll, och Norges utrikesminister Espen Barth-Eide berättar att han har varit i kontakt med myndigheterna i landet.

– Situationen hanteras främst i Algeriet, det är där det utspelar sig. Det vi gör i Oslo är främst att ha kontakt med andra länder. Vi har också satt igång en krisstab för att hantera situationen. Vi är upptagna med att se till att göra allt som går att göra för de drabbade, säger Jens Stoltenberg.

Det var Statoil som informerade myndigheterna om det inträffade och enligt Espen Barth-Eide har krisgruppen ett nära samarbete med företaget.

– Jag kan inte komma på någon situation som varit värre, det är även därför vi är försiktiga med att uttala oss om detaljer, säger Jens Stoltenberg.

Inrikesministeriet i Algeriet meddelade samtidigt med den norska presskonferensen att förhandlingar med gisslantagarna var utesluten.

– Vi kommer inte att svara på krav från terrorister, och kommer inte förhandla, sa inrikesminister Daho Ould Kablia enligt landets statliga nyhetsbyrå APS, rapporterar Reuters.

De som säger sig ligga bakom kidnappningen kräver att 100 islamister, som hålls fängslade för terrorism i Algeriet, ska släppas.

– De kräver att de fängslade ska föras till norra Mali, sa en av de kidnappade i telefon till nyhetsbyrån AFP.

Därmed stärks kopplingen till striderna i Mali, där franska trupper i dag för första gången gått in i markstrider mot islamisterna som kontrollerar landets norra del.

Enligt en del uttalandet ska attacken vara hämnd för att Algeriet låtit franska plan flyga över landet på väg till striderna i Mali.

Tidigare hade besked kommit att de algerier som fanns bland de gisslantagna släppts.

Däremot ska de norska, franska, amerikanska, brittiska och japanska medborgare som kidnappats hållas kvar, enligt ett uttalande från lokala myndigheter, rapporterar AFP.

Även utrikesdepartementet i USA har i kväll bekräftat att det finns amerikanska medborgare bland de gisslantagna, rapporterar AFP.

Enligt de militanta islamister som säger sig ligga bakom dådet ska sju amerikaner finnas bland de kidnappade, rapporterar AP.

Det var vid en attack mot en gasanläggning tidigt natten till onsdag som gisslan togs. Två människor dödades och islamisterna säger i ett uttalande att man tagit 41 personer från flera västländer som gisslan, bland annat 13 norska Statoilanställda, rapporterar NRK.

– Detta är den mest allvarliga situationen Statoil har haft, säger koncerndirektör Lars Christian Bacher.

Företaget bekräftade på eftermiddagen att de har 17 anställda på plats i anläggningen när attacken började, 13 av dem var norrmän.

Två medarbetare skadades i skottlossning. Statsminister Jens Stolteberg sa vid kvällens presskonferens att de inte ska vara allvarligt skadade.

Flera anställda skadades när en buss, som skulle ta dem från en närliggande gasanläggning, attackerades, rapporterar BBC. Därefter ska ett okänt antal anställda ha kidnappats.

Militanta islamister som säger sig ligger bakom attacken sa först att de höll sex personer i gisslan. Sedan steg siffran till 41 personer från olika länder, bland dem USA, Frankrike, Storbritannien och Japan.

Tidigare har uppgifter talat om en kidnappad norrman, denne kunde under dagen komma i kontakt med sin fru hemma i Norge.

– Jag blev uppringd av min man i förmiddags. Han berättade att han blivit tagen som gisslan. Jag fick ett telefonnummer som han bad mig ge till polisen. Det var numret till gisslantagarna, fick jag veta, sa kvinnan till Bergens Tidene.

Svenska UD kan inte svara på om det finns svenskar bland de drabbade, men Teo Zetterman på UD:s presstjänst säger till TT att det i nuläget inte finns något som tyder på det.

Sveriges ambassad i Alger följer utvecklingen.

Gasanläggningen drivs av det algeriska statsägda oljebolaget Sonatrach, tillsammans med Statoil och BP, och ligger omkring sex mil väster om gränsen till Libyen.