Sänkt pensionsprognos när ekonomin bromsar in

2:09 min

Pensionsmyndighetens nya prognos över utvecklingen av inkomst- och tilläggspensionen de närmaste åren, visar att nästa års prognos för inkomstpensionen blir lägre än väntat eftersom ekonomin bromsar in, säger Ole Settergren, avdelningschef på Pensionsmyndigheten.

– Den stora förändringen från att vi trodde att pensionerna skulle 2014 skulle minska med 0,8 och nu så är det minus 1,4, och då är det lägre inflation som förklarar nästan hela den där minskningen, säger Ole Settergren.   

Prognosen för i år visar att det skett den största ökningen för inkomstgrundande pensioner som skett hittills, som var plus 4,1 procent. Det innebar en realökning med nära 3 procent. Men det berodde på att det har varit en dålig utveckling tidigare, säger Ole Settergren.

Men för nästa år skriver man om prognosen. Efterfrågan blir lite lägre än den man trodde förra året, och lönerna ökar inte så mycket som myndigheten skrev i förra prognos - inte heller sysselsättningen ökar i samma grad. 

Det gör att inkomstpensionen väntas bli mindre, och då vill det till att enskilda inkomsttagare fyller på med inkomstår för att få en bra pension.

– För individen är det ju i huvudsak hur länge man arbetar, säger Ole Settergen.

För att öka den egna andelen på den allmänna pensionen ger Ole Settergren tre råd:

Jobba vitt - det vill säga skatta för inkomsten, jobba upp i hög ålder och se till att också ha en tjänstepension. Den del som blir ett tillägg till den allmänna pensionen från arbetsgivaren.

Carina Husgård är 43 år och har börjat spara flera tusen i månaden till sin egen pension. Bland annat för att hennes arbetsgivare inte betalar in någon tjänstepension för henne.

– Jag är inställd på att det inte finns något kvar - så ska du göra någonting så ska du göra någonting själv, för att få en vettig ålderdom.

Rebecka Andersson, 33 år, planerar att arbeta till 65 år och har därför börjat spara en mindre summa varje månad.

– Jag tänker att jag måste spara pengar själv. Nu har jag ju börjat, men jag tänker att bör lägga undan lite till, säger Rebecka Andersson.

För Frida Stiller, 33 år, som vill arbeta till 60 år, har det varit mycket andra utgifter att tänka på.

– Det går inte så bra för mig, och jag har väl inte engagerat mig så mycket heller. Jag har varit mammaledig under en längre tid och inte jobbat heltid heller, säger Frida Stiller.