Säkerhetsbrister innebär fara för industriarbetare

2:54 min

Arbetsmiljön inom industrin har allvarliga och stora säkerhetsbrister. Det visar kontroller på 1 168 industriföretag med över 56 000 anställda runt om i landet som IF Metall gjort. Till exempel så ger nära hälften av arbetsgivarna ingen utbildning när det gäller hur kemikalier ska hanteras på arbetsplatsen.

20-åriga Gustaf Seppelin i Luleå brännskadades svårt på jobbet vid en kalk­ugn.

– Det vände upp och ner på hela tillvaron. Kroppen har börjat återhämtat sig så smått. De har fått amputera åtta av fingrarna och så har jag ordentligt nedsatt syn. Halva öronen är borta och jag har inget hår kvar på huvudet och så är jag bränd, säger Gustaf Seppelin.

Det har gått över ett år sedan, sedan den där novemberkvällen då Gustaf Seppelin blev inringd för att jobba. En glödhet ugn skulle kylas ner. Hela kvällen hackade och sprutade han och hans kollegor vatten på en stor kalkklump som hade fastnat tvärs över ugnen.

Efter fyra timmar exploderade det. Ut kom skållhet ånga och frätande kalk. Sju personer brännskadades. Gustafs 23-åriga arbetskompis miste livet. Gustaf hade aldrig fått nån utbildning, skyddskläder och visste inte vilka risker det här jobbet innebar.

– Nej, jag hade ingen aning om något sånt. Det var inte så att vi fick någon utbildning i hur den kemiska reaktion mellan kalk och vatten är. Det är helt korkat att det ska tummas på säkerheten för annat, säger Gustaf Seppelin.

Antalet arbetsplatsolyckor fortsätter att öka, enligt Arbetsmiljöverket. Orsaken till ökningen menar IF Metall är att det är stora säkerhetsbrister hos flera arbetsgivare. Under oktober förra året besökte och kontrollerade IF Metall nära 1 200 industriarbetsplatser runt om i landet och upptäckte då brister. Det handlar om att fyra av tio arbetsgivare inte har kontroller om befintliga maskiner har fungerande nödstopp och varningsskyltar.

– När man får det här svart på vitt så blir man bedrövad över hur många har det på sina arbetsplatser. Inte minst med tanke på risken för de allvarliga arbetsplatsolyckorna, det är helt oacceptabelt, säger Anders Ferbe, förbundsordförande för IF Metall.

Vad gör ni för att hindra olyckor?

– Det vi framför allt fokuserar på är att det ska finnas skyddsombud på alla arbetsplatser, säger Anders Ferbe.

IF Metall tycker att regeringen kan göra mer för att öka säkerheten på industriarbetsplatser. Dels handlar det om göra fler tillsyner och satsa mer på arbetslivsforskning.

– Här måste regeringen lyfta blicken. För en god arbetsmiljö främjar hälsan och produktionen och därför måste det prioriteras, säger Anders Ferbe.

För 20 åriga Gustaf Seppelin i Luleå som skadades svårt på jobbet väntar en lång väg tillbaka

– Allt är väl si och så. Det funkar väl på en vardagsnivå. Jag får livet att gå runt, säger han.