Uppgifter: Gisslan tvingas bära bombbälten

1:31 min

Den terrorgrupp som håller ett 40-tal utländska medborgare gisslan kräver att algerisk militär drar sig tillbaka från området för att förhandlingar ska kunna sätta igång. Kravet framfördes av en av gisslantagarna i en intervju med al-Jazira. Kanalen uppger sig också ha talat med en ur gisslan.

Algeriska regeringssoldater försökte i går kväll ta sig in på den gasanläggning i östra Algeriet där militanta islamister tagit 41 personer som gisslan, men utan att lyckas.

I gisslan finns bland andra nio Statoilanställda norrmän.

Tv-kanalen al-Jazeera uppger att man har fått kontakt med en person i gisslan, som berättar:

--Vi har fått kontakta våra hemländers ambasader och fört fram att de algeriska styrkorna ska sluta skjuta här. Men budskapet tycks inte ha gått fram, säger mannen till al-Jazeera som inte kan bekräfta mannens identitet.

Det är oklart under vilka förhållanden mannen talar - om han är underdirekt hot - men han säger att de behandlas väl.

Enligt uppgifter till en fransk tv-kanal, som också uppges ha fått kontakt med en i gisslan, tvingas några i gisslan ha på sig bombbälten. Och en chef för en fransk cateringfirma som har 150 lokalt anställda på anläggningen säger att den utländska gisslan hålls fången i en separat byggnad på området, att de är bundna och att de filmas.

Han säger också att strömmen slagits av och att kidnapparna har beslagtagit batterierna till gisslans mobiltelefoner.

Al-Jazeera uppger att man nått tre personer på gasanläggningen, varav en ska vara en av gisslantagarna. Han kräver att den algeriska armén drar sig tillbaka från området innan det kan bli tal om några förhandlingar. Gisslantagaren krävde också att islamistestremister som hålls fångslade i Mali ska släppas.

-Våra fångar mot deras, sade han.

Enligt gisslantagarna är det 41 personer i gisslan, från nio olika västländer.

Det är nu bekräftat att en brittisk medborgare och en algerisk medborgare har dött. Minst sex personer skadades vid attacken, två anställda på Statoil har lindriga skador, åtminstone en av dem är norrman

Allt tyder på att gisslantagaren är under kommando från den avhoppade al-Quaidaledaren Mokhtar Belmokhtar.

Han är en av regionens mest kända krigsherrar och har stått bakom en serie kidnappningar av utlänningar i Sahara de senaste tio åren. Sedan december förra året leder han sin egen grupp.

Enligt nyhetbyrån AFP har kidnapparna krävt att 100 islamister som hålls fängslade i Algeriet ska släppas, enligt andra uppgifter kräver de ett stopp för den franska insatsen i grannlandet Mali.

Från norsk sida har man skickat ett kristeam till Algeriet samt att man samarbetar med myndigheterna i de andra berörda länderna för att försöka få gisslan fri.

Algeriska styrkor omringade i natt anläggningen för att hindra terroristerna från att fly med gisslan.