Många överdoserar värktabletter

Giftinformationscentralen slår nu larm om att samtalen om förgiftningar med paracetamol, till exempel Alvedon och Panodil ökar. En överdos kan ge svåra skador på levern, och kan till och med vara dödlig.

– Skadorna syns inte direkt efter en överdos, utan de kommer gradvis efter ett par dygn. I värsta fall, om det fortsätter, så överlever man inte, säger Mark Personne, som är medicinsk chef vid Giftinformationscentralen.

Det är många som inte vet om att paracetamol, som är den verksamma beståndsdelen i tabletterna, kan ge leverskador. Beata Woldenius, som är på väg till skolan i Uddevalla, har till exempel aldrig hört talas om det:

– Nej inte alls. Jag brukar ta det någon gång i månaden, och då tar jag det som står hemma på hyllan, Alvedon eller Ipren eller något liknande.

Och att allt fler blir förgiftade – ofta är det ungdomar som överdoserar – ser Giftinformationscentralen som en varningsklocka. Det finns ett samband med att det har blivit lättare att köpa tabletterna, och något måste göras.

– Vi anser att man bör se över alla tänkbara åtgärder: varningstexter på förpackningen, annan storlek på förpackningarna, lägre koncentrationer och så vidare, säger Mark Personne.