Lasso

"Här har vi möjlighet till en framtid"

6:04 min

I Eksjö finns skolan "IT-spåret" som är unik, det är nämligen Sveriges enda renodlade skola för elever med Aspergers syndrom.

Ann-Ewa Arvidsson och Mikael Sällman har gått på skolan sedan den öppnade, i april förra året, och de känner att de har hittat rätt.

– De tar en på allvar här vilket de inte gjorde på gymnasiet, det känns som jag kan få en vettig utbildning nu, säger Mikael Sällman.

– Det är ju den största skillnaden någonsin, helt livsavgörande, att gå från att göra ingenting till att ha möjlighet till en framtid, säger Ann-Ewa Arvidsson.

Varje skoldag börjar klockan 13.00 och avslutas klockan 17.00. För på IT-spåret utbildas femton elever som alla har diagnosen Aspergers syndrom och för dem är det viktigt med fasta rutiner, säger Kjell Robertsson som är lärare.

– Det är en liten skola med ordning och reda och struktur, och man en möjlighet att läsa i sin egen takt, och man får veta i förväg vad som kommer att hända ett par veckor framåt i tiden så attman är förberedd.

Det finns vissa inriktningar på gymnasieskolor för dem med Aspergers syndrom. Men som renodlad skola är IT-spåret unik i sitt slag.
Skolan erbjuder både gymnasie- och högskolekurser inom teknik och IT. 

Eleverna är mellan 19 och 30 år, och de flesta har gemensamt att de har vantrivts och hoppat av andra skolor tidigare.

Det kan Ann-Ewa Arvidsson, Linn Fransson och Sebastian Kjellin skriva under på:

– De tror ju att man kommer att fungera som alla de andra ändå, och när det inte fungerar är det på nåt sätt mitt eget fel att jag misslyckas, säger Sebastian Kjellin.

– Men här mobbas vi inte för här är vi ganska lika allihop.