Västernorrland

Ny app ska avslöja köttets ursprung

1:29 min

Inom kort kommer Lantbrukarnas Riksförbund att lansera en mobilapp som hjälper konsumenter att avslöja matprodukters rätta ursprung.
– Vad är schysst och säker mat egentligen?, säger projektledaren Cecilia Boman.

Det finns inga krav på obligatorisk ursprungsmärkning för livsmedel som griskött, blandfärs och marinerat kött. Här hoppas förbundet att den nya appen ska hjälpa konsumenterna.

– När man har laddat hem appen scannar du över streckkoden på produkten, och förutsatt att produkten finns i databasen, får du snabbt veta om den följer kriterierna för tummen upp eller ner, tummen upp betyder råvaror från svenska bönder, säger Cecilia Boman.

När den nya appen lanseras under våren kommer den att rymma de mest köpta dagligvarorna.

– Fler produkter ska läggas till med tiden, säger Cecilia Boman.

Nina Moilanen var en av många konsumenter som P4 Västernorrland har pratat med som kan tänka sig att testa appen.

– Ja, om det fungerar enkelt med mobilen, varför inte. Man tar för givet om man köper en falukorv att det är svenskt, men jag vet ju inte.

Är det farligt att äta annat än svenskt kött?

– Nej, det tycker jag ändå inte. Men man har hört att djur har det lite sämre i andra länder och man har sett i media att det inte har varit bra hantering av köttet över huvud taget utomlands.

Barbro Höök säger att hon lägger bort mat som inte är ursprungsmärkt – därför kan hon tänka sig att testa den nya appen.

Men alla är inte övertygade. Andre Sjöberg kommer inte att använda den nya appen.

– Antagligen fungerar det för folk som verkligen måste ha kött från Sverige, men jag bryr mig inte om det är från Sverige eller inte.

Pontus Hellsén
pontus.hellsen@sverigesradio.se