Hällestad

Hällestad vill ha kvar sin brandkår

1:46 min

Nu riskerar både Hällestad och Rejmyre att bli av med sina deltidsbrandkårer eftersom Finspångs kommun måste spara. Sparförslaget väcker oro i både Rejmyre och Hällestad, vilket har fått Hällestad-borna att skriva ett brev till kommunstyrelsen.

– Jag vet inte så mycket om vad som sägs i Rejmyre, men jag kan inte tänka mig att de är så mycket gladare än vad vi är här i Hällestad, säger Lars-Göte Wiklund som var en av författarna till det brev som skickades till Finspångs kommunstyrelse.

Ekonomin i Finspångs kommun är inte direkt lättflytande. Kommunen måste spara och därför är ett av sparförslagen att dra ner på, eller till och med göra sig av med deltidsbrandkårerna i Hällestad och Rejmyre. Skulle deltidsbrandkårerna försvinna skulle det innebära längre väntan på hjälp för dom boende på dom två orterna.

– Än så länge är det ett förslag och vi hoppas att det inte blir de allt drastiska åtgärderna som kommer drabba oss. Jag har märkt av en oro att vi ska bli av med resursen i väntan på ambulans, säger Lars-Göte Wiklund.

Är brandkåren utryckningsberedd i Finspång tar det inte så många minuter extra, men vid ett annat uppdrag skulle skillnaden vara större, säger Lars-Göte Wiklund i Hällestad.

– Finspångsavdelningen har många utryckningar och är de då på någonting annat så kan det bli en avsevärd fördröjning, Lars-Göte Wiklund.

Så nu hoppas Lars-Göte Wiklund o dom andra i Hällestad att kommunen tar hänsyn till deras oro och behov.

– Vi hoppas att de tar hänsyn till oron som finns här uppe i Hällestad, säger Lars-Göte Wiklund.