BORÅS

Ännu en flicka stämplad som häxa, tvingades dricka sin egen urin

1:33 min

Familjen menade att den 9-åriga flickan var en häxa, och misshandlade henne under flera års tid under tortyrliknande omständigheter. Nu rullas ännu ett andeutdrivningsfall upp i Borås.

Flickan bor sedan flera år i fosterhem, och händelserna i åtalet ska ha skett under 2007 och 2008 då hon bara var 9 -10 år. Men det är först på senare tid hon börjat berätta om vad hon blivit utsatt för.

Tortyrliknande misshandel
– Flickan har ju berättat om en mängd saker om kontinuerlig misshandel i hemmet, men på grund av preskriptionsregler har jag valt ut tre händelser som jag ser särskilt allvarligt på - som man kan rubricera som grova, säger kammaråklagare Daniel Larson som nu lämnat in åtalet.

Vid ett tillfälle ska flickan ha sparkats och slagits tills hon kräktes blod, blev medvetslös och fick föras till sjukhus med ambulans.
En annan gång ska paret har hållit fast henne och försökt ge henne elchocker i munnen. Flickan ska även ha tvingats dricka en blandning av tvålvatten och sin eget urin tills hon kräktes.

Flickans föräldrar åtalas nu för grov misshandel, grovt olaga tvång och försök till grov misshandel.

Unicef-rapport om häxeri
Fallet har många likheter med ett annat fall i Borås för ett år sedan. Även det drevs av kammaråklagare Daniel Larsson och handlade om en 12-årig Boråsflicka som ska ha misshandlats och utsatts för plågsamma "andeutdrivningar". 
Flera familjemedlemmar och en predikant åtalades men friades i tingsrätten. En hovrättsprövning är nu på gång.

– De här två familjerna kommer från samma del av världen där vi vet att de här föreställningarna förekommer. Vi har underlag från UD och UNICEF som påtalar problemet som finns i det här landet - att barn anklagas för häxerier och föskjuts av familjen och behandlas illa.