ny bok

Elin Olofsson från Offerdal debuterar som författare med romanen "Då tänker jag på Sigrid"

9:51 min

Skribenten och P4 Jämtland-medarbetaren Elin Olofsson kommer i dagarna ut med sin debutroman "Då tänker jag på Sigrid". Det är en kärleksroman och släktkrönika som utspelar sig både i Offerdal och i Stockholm.

– Det känns härligt att boken äntligen är ute och tryckt, säger Elin Olofsson, när hon kommer till radion dagen efter att hon firat sitt boksläpp på en restaurang i Östersund.

Hennes arbete med boken började för drygt 2 år sedan och i slutet av november lämnades den slutliga versionen till förlaget för tryckning, och nu finns den i bokhandeln.

En kärleksroman som utspelar sig i Offerdal

Förlaget presenterar bokensom en roman om att åka hem och att hitta tillbaka, och Elin håller till stor del med.
– Ja det gör jag. Det här är i första hand en kärleksroman, men den handlar om flera olika sorters kärlekar. Den handlar dels om kärleken mellan huvudpersonernera Hanna och Henrik, men också om kärleken och längtan hem och även om kärleken och längtan efter det man drömmer om i livet, som i Hannas fall måleriet.

Mycket av innehållet i boken säger Elin Olofsson att hon har hämtat från sin närmiljö, men hon har valt att kalla Offerdal för Gärningsberg.
– Det är lättare för en författare att hitta på ett namn och ändå använda en miljö. Det ger ju författaren stor frihet.

Men det går att skymta att det är Offerdal som döljer sig där i boken. Orten dit Hanna åker kallas Gärningsberg och det är en av Elin Olofssons gamla ordlekar.
– När jag var tonåring och skrev mycket använde jag namnet Gärningsmannaberg, och det är ju alltså motsatsen till Offerdal. Men det blev så långt så jag förkortade det till Gärningsberg.

Boken bygger på flera olika idéer som Elin burit med sig.
– Historien om den gamla kvinnan, Sigrid, har jag haft ett tag och den bygger på de surkärringar som funnits runt om i byarna - eller i alla fall ryktet om dem. Även historierna om Hanna och Åke har jag burit med mig ett tag, men från början visste jag inte hur de hörde i hop, men i boken blev de ju sedan släkt.

Ekman och Malmsten har fått sällskap av Olofsson

Att Elin Olofsson nu sällat sig till andra jämtländska författare som Kerstin Ekman och Bodil Malmsten tycker hon fortfarande känns lite genant.
– Både Kerstin Ekman och Bodil Malmsten är stora förebilder för mig, så det känns genant att ens stå i samma bokhylla som dem, säger hon och skrattar.

På torsdag är det så kallad recensionsdag av "Då tänker jag på Sigrid", dvs den dag då tidningar, radio och tv får recensera den.
– Jag har redan fått några riktigt fina reccensioner i magasin som får reccencera boken tidigare, sen får man vara inställd på att alla gillar inte allt. Och jag har skrivit det jag har skrivit och det här var det bästa jag kunde skriva just nu, säger Elin Olofsson.

Trots att boken är alldeles, alldeles  färsk har hon redan nya projekt på gång. – Jag har börjat skriva på en andra bok, men vi får se vad det blir av den, säger Elin Olofsson.